Полицајци хероји из Источног Сарајева открили како су спасили двојицу браће

nezavisne.com
Полицајци хероји из Источног Сарајева открили како су спасили двојицу браће

Источно Сарајево - Када је колега примијетио пламен, хитно смо реаговали - ушли смо у хаустор и онда смо чули дјечју вриску. Колега је ушао у стан, у дим, а онда и ја за њим.

Рекао је то полицајац Добро Скакавац, који се са колегом Мирзом Каровићем опоравља у болници “Србија” након спасавања двојице дјечака из стана у Источној Илиџи који је био у пламену. Та драма са срећним крајем одвијала се јуче: једног од дјечака затекли су на стубишту како дозива брата који је био у стану гдје је горјела ватра.

“Успјели смо санирати пожар, а дјеца су спасена. Осјећати да сте некоме помогли највећа је сатисфакција. То би, ја мислим, урадио свако од грађана. Имате тај минут или пола, искористићете то покушавајући да неког спасите и не размишљајући о себи. Најбитније је да је све испало како треба”, каже Скакавац, који је у служби 27 година.

Каровић је, како се присјећа, прекјуче погледао зграду удаљену око 200 метара од њега и примијетио пожар.

“Путем везе јавио сам то надређенима и одмах се упутио на лице мјеста. По доласку на лице мјеста, затекао сам још једну патролу, у којој је био колега Скакавац, те још један колега. Ушли смо унутра и на стубишту затекли једно дијете које је дозивало, тражило брата. По уласку у тај стан, затекли смо друго дијете и евакуисали смо га”, каже Каровић.

Унутра су полицајци примијетили да је телевизор радио и помислили да је још неко у стану.

“Међутим, нисмо могли да наставимо даље са уласком и вратили смо се назад. Ставио сам заштитну чарапу преко лица, а колега Скакавац је узео противпожарни апарат и ушли смо. Били смо један поред другог у случају да се неко онесвијести. Ја сам прегледао просторије, а колега је гасио ватру. Прегледали смо све просторије, а потом се вратили назад”, каже Каровић.

Када су гашење пожара завршили, осјетили су гушење, а потом су хоспитализовани и сада су у болничким постељама.

Јуче их је посјетио Бранимир Шеховац, начелник Полицијске управе Источно Сарајево. Честитао је колегама на храбрости и чињеници да нису размишљали о угрожености својих живота да из пожара спасу двоје дјеце.

“Они су испунили задатак у заштити личне и имовинске безбједности грађана. Након њиховог изласка из болнице организоваћемо пријем за све припаднике полиције који су учествовали у гашењу пожара и спасавању дјеце “, најавио је Шеховац.

Доктор Анита Ковачевић потврдила је да су повријеђени полицајци доброг општег стања и да нису животно угрожени.

“Они су хоспитализовани више из превентивних разлога”, потврђује је Ковачевићева.

Каровић и Скакавац су са колегама примијетили пожар у поткровљу петоспратне зграде и спасили браћу стару седам и девет година, а дјечаци су, како сазнају “Независне”, били сами у стану кад је избила ватра. Потом су полицајци локализовали пожар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана