Подршка другара прати Нину Ближњаковић на лијечење у Есен

nezavisne.com
Подршка другара прати Нину Ближњаковић на лијечење у Есен

Добој - Кад год се заврши лијечење и она се опорави, Нина Ближњаковић (15) ће се вратити у школу и поново ће бити с нама, поручили су ђаци и професори добојске Гимназије "Јован Дучић".

У вријеме док је настајао овај текст, Нина је медицинским хеликоптером летјела из Београда у њемачки град Есен, гдје у четвртак на тамошњој клиници има термин за пријем на лијечење од леукемије.

Нинине другаре смо затекли у учионици на првом спрату школе, а они су нам испричали о чему је њихова другарица размишљала пред одлазак и шта им је то открила да јој недостаје док је далеко од њих.

"Она је у почетку мало била уплашена, прво се плашила како ће ићи тамо тим хеликоптером, па смо је ми мало зезали. Писали смо јој поруке, да је охрабримо што више", каже Теодора Максимовић, Нинина другарица и предсједница одјељења И-1.

Додаје да се она ријетко жалила током боравка на Институту за здравствену заштиту мајке и дјетета "Др Вукан Чупић" у Београду, али је признала да јој чак недостаје учење.

Бојан Блегојевић је Нину у Београду посјетио у два наврата током прољећног распуста.

"Било јој је драго што сам дошао, мало сам је охрабрио, дигао јој самопоуздање", прича Бојан, који је увјерен у њено изљечење јер је, каже оптимистична, позитивна, а и љекари кажу да одавно нису имали таквог пацијента.

Нинина болест је утицала на одјељење, наводи Драженка Перић, разредни старјешина.

"Много су се више зближили, и ми сви некако смо се много више зближили. Већину нас одраслих су посрамили тиме како су одреаговали", рекла је Перићева.

Гимназијалци су прије скоро три мјесеца подигли регион на ноге како би другарици обезбиједили прво трансфузију крви, а затим су покренули и акцију прикупљања новца за пропратне трошкове.

"Прва акција је била од професора из зборнице. За два дана ми смо сакупили 6,000 КМ, као колектив. Ипак, ни наше плате нису бог зна шта, али људи су били несебични", истакла је Свјетлана Телебак, директорица Гимназије, те додала да су се и ђаци одрекли својих ужина и на тај начин прикупили још 3.000 КМ.

Пред одлазак у Њемачку, прича Телебакова, Нинин отац Станко Ближњаковић је долазио у школу да захвали за све што је учињено за његову кћерку.

Средства за Нинино лијечење, осим са хуманитарног рачуна, на који је доспио новац грађана и организација из цијеле БиХ, уплаћена су из Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству, а на рачун клинике у Есену је издвојено и 100.000 КМ из градског буџета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана