Под лупом наплаћивање боравка родитеља уз дијете

Д. С.
Под лупом наплаћивање боравка родитеља уз дијете

Бањалука - Фонд здравственог осигурања РС упутиће данас ванредну контролу у Универзитетски клинички центар РС у Бањалуци да би утврдили због чега је наплаћиван боравак родитеља уз дијете за вријеме болничког лијечења, иако Фонд у потпуности сноси те трошкове када је пратња потребна.

Како су објаснили у Фонду, родитељи који са дјететом бораве у болници не плаћају ништа уколико љекар препоручи пратњу, што је прописано и правилником Фонда који је на снази низ година.

- Болнице су дужне да поштују права осигураника, а једно од тих права је и право на пратиоца и то нема никакве везе са уговором који болнице потписују са нама - истакли су у Фонду.

Додали су да боравак који ова установа плаћа за родитеље подразумијева пансион, а не „столицу“, те позивају све родитеље да им се јаве у случају да то и не добију.

- У случају да је родитељима који су имали препоруку љекара за пратњу уз дијете наплаћена услуга, могу да поднесу захтјев за рефундацију трошкова, а ми ћемо надокнадити новац и то на терет болнице - нагласили су у Фонду, који ће у наредном периоду спровести контроле и у другим болницама.

Након иницијативе мајки за укидање плаћања дневног боравка уз дјецу на лијечењу које у Бањалуци износи 45 КМ, руководство УКЦ РС је одлучило да ће њихова установа сносити трошкове боравка пратиоца у болници до краја године, односно до истека уговора са Фондом.

У УКЦ РС су раније истакли да се налазе у незавидном положају због неповољног уговора који имају са Фондом, те да ће уложити све напоре да овај и сви слични проблеми са којима се суочавају буду заједнички превазиђени.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана