Петовалентна вакцина стиже данас

М. Л.
Петовалентна вакцина стиже данас

Бањалука - Петовалентна вакцина које неколико дана није било у већини домова здравља у Српској, данас стиже у центре за вакцинацију, потврдио је директор Института за јавно здравство РС Миодраг Марјановић.

Он је истакао да ће домовима здравља бити достављене довољне количине ове вакцине, да би сва дјеца на вријеме била вакцинисана.

- Добављач „Фармамак“ доставља петовалентну вакцину свима у БиХ. Вакцина стиже сукцесивно, у неколико серија и мора проћи одређену провјеру. Када Агенција за лијекове и медицинска средства БиХ да зелено свјетло, а то потраје неколико дана, као што се и сада десило, вакцина стиже у све центре - рекао је Марјановић и додао да осталих обавезних вакцина има довољно. У бањалучком Дому здравља, гдје пентаксим вакцине немају од 12. децембра, истичу да ММР вакцине има довољно, те додају да је у посљедње вријеме повећан број вакцинисане дјеце. Начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља у Бијељини Зоран Дакић каже да већ пет дана немају пентаксим вакцину, док осталих има довољно.

Педијатар у Дому здравља у Градишци Славица Иванковић-Бенцуз истиче да посљедњих десетак дана немају петовалентну вакцину, а нема је ни у Рогатици.

- Нисмо имали ову вакцину у новембру, а нема је ни сада - рекао је директор рогатичког Дома здравља Синиша Миљешић. У домовима здравља у Дервенти и Требињу кажу да немају проблема са несташицом пентаксим вакцине.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана