Папири ускоро постају прошлост

В. К.
Папири ускоро постају прошлост

Бањалука - Република Српска би ове године требало да активније почне са развојем електронске управе, а први корак ка томе је стратегија о којој би требало да буде ријечи половином године.

Планом рада Министарства за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво за други квартал 2019. године предвиђено је доношење документа “Стратегија развоја електронске управе”.

- То ће бити документ који ће утврдити основне циљеве и приоритете унапређења стања електронске управе у Републици Српској и којим ће се утврдити кораци које је неопходно предузети с циљем унапређења стања у овој области - навео је ресорни министар Срђан Рајчевић у одговору на посланичко питање. 

Потпуна дигитализација, односно дигитализација јавних услуга је донекле, како је рекао, ограничена недостатком метода потпуне аутентикације и идентификовања страна које учествују у електронској размјени.

У току је и реализација пројекта успостављања сертификационог тијела за издавање сертификата правним и физичким лицима које би у првој половини ове године требало да буде потпуно оперативно.

- Након успостављања тог тијела сваки орган управе ће имати могућност да све услуге које пружа у папирној форми почне пружати и у електронској форми. Све то ће довести до развоја разних електронских сервиса јавне управе, а на крају и до потпуне дигитализације услуга - истакао је министар Рајчевић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана