Отпуштеним радницима већа помоћ из буџета

Милијана Латиновић
Отпуштеним радницима већа помоћ из буџета

Бањалука - Радници у РС који су на бироу рада завршили као технолошки вишак убудуће би требало да примају најмање 360 марака мјесечне накнаде и то у периоду до двије године док траже нови посао.

 

 

Ово ће бити омогућено захваљујући измјенама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености које је на посљедњој сједници усвојила Влада РС, а циљ надлежних је да побољшају материјални положај оних којима су радне књижице уручене без њихове сагласности, кривице или захтјева.

Измјенама је планирано повећање накнаде која би за лица која су радила до 15 година требало да износи 45 одсто просјечне плате коју су остварили прије престанка радног односа, док је сада тај износ 40 одсто просјечне плате. Особама са 15 и више година стажа накнада ће бити повећана са досадашњих 45 на 50 одсто плате. Предложена је и измјена формуле за израчунавање најниже “гарантоване” накнаде која је тренутно 30 одсто просјечне плате за претходну годину, што номинално износи око 256 КМ, на 80 одсто најниже плате у РС за текућу годину, што номинално износи око 360 КМ. Осим тога, продужено је и трајање права на новчану накнаду за вријеме незапослености за раднике са најдужим стажом са 12 на 24 мјесеца.

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић каже за “Глас Српске” да се у те измјене кренуло с циљем да се лицима која су добила отказ помогне да лакше премосте период до проналаска новог посла.

- Примијетили смо да се из године у годину број лица на бироима која су корисници новчане накнаде смањује. Наш циљ није да стимулишемо нетражење посла, већ желимо да побољшамо положај људи који су остали без посла - истакао је Вујичић.

Према подацима завода, на крају априла ове године новчану накнаду је примало 1.828 евидентираних лица, док је у истом мјесецу лани ту накнаду примало 1.879 лица.

Иницијативу за продужетак трајања права на накнаду за вријеме незапослености и повећање тог износа још прије неколико година покренуо је Савез синдиката РС.

- То је једна од наших иницијатива која је садржана и у меморандуму који смо потписали са Владом, а која је добила форму нацрта и иде у редовну скупштинску процедуру. Тражили смо да и у ситуацији када радник сам тражи раскид уговора јер му послодавац не исплаћује плату, то не смије бити кочница да оствари право на накнаду када се пријави на биро - истакла је предсједница Савеза синдиката РС Ранка Мишић.

Влада је на посљедњој сједници усвојила и измјене Закона о здравственом осигурању, захваљујући којима ће бити створени услови за раздвајање стицања статуса незапосленог лица од права на здравствено осигурање о трошку Републике.

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС наводе да ће незапослени на евиденцији завода, било да су активни тражиоци посла или да су тамо због остваривања неког другог права, па и здравственог осигурања, то право остваривати путем Фонда здравственог осигурања.

- Сва лица која су на бироу прелазе на Фонд здравственог осигурања и нико не губи право на здравствено осигурање. На тај начин завод ће се бавити искључиво пословима за које је регистрован - појаснили су у министарству.

У Министарству здравља и социјалне заштите РС кажу да је најважније оставити одређени прелазни период како би биле раздвојене евиденције, а осигураници несметано остварили право на здравствену заштиту.

- То су лица без прихода, односно она која нису осигурана по неком другом основу, а при томе нису у стању да сама плаћају здравствено осигурање. Тако ћемо спријечити и злоупотребе система, јер нека лица формално раде у иностранству, а остварују права на терет осигураника који плаћају доприносе у Српској - навели су у Министарству здравља.

Вујичић истиче да ће те измјене заводу омогућити много прецизнију слику о радној снази којом располаже.

- На тај начин требало би и да буду смањене злоупотребе, односно број оних који раде у сивој зони, а воде се на бироу само ради здравственог осигурања - рекао је Вујичић.

Новац за накнаде

У Министарству рада и борачко-инвалидске заштите РС наводе да, упркос повећању трајања права и износа накнаде за вријеме незапослености, новац за исплату никако не може бити споран.

- Накнада је законска категорија и средства се редовно планирају у буџету - навели су у министарству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана