Опасне играчке и сиперак склоњени са рафова

Агенције
Опасне играчке и сиперак склоњени са рафова

Сарајево - Са тржишта БиХ у посљедњих мјесец повучено је шест производа за које је утврђено да њихово коришћење представља ризик, од којих је пет производа намијењено за дјецу, подаци су Агенције за надзор над тржиштем БиХ.

Повучена су четири модела играчака увезених из Кине, за које је утврђено да су хемијски ризичне јер садрже токсични фталат. Ријеч је о пластичној играчки на надувавање “пони”, играчки “пони”, пластичној лутки и лутки “Софија”.

Утврђено је и да сиперак за бебе увезен из Турске садржи фталат, што није у складу са одлуком о ограничењу стављања на тржиште играчака и производа за дјецу који садрже фталате.

Стручњаци упозоравају да су фталати на лошем гласу јер представљају ризик по здравље и ремете природну равнотежу хормона, те је у ЕУ већ неколико година забрањено његово коришћење у играчкама. Објашњавају да су фталати група једињења која се додају у пластичне производе како би били савитљиви, а родитељима савјетују да обрате пажњу на декларације и да играчке купују у провјереним продавницама.

Надлежне комисије за све ове производе наложиле су повлачење са тржишта и њихово уништавање, а онима који су их купили савјетује се да престану да их користе.

У посљедњих мјесец са тржишта је повучен и електрични вентилатор тип XSј02-180 увезен из Кине, за који је утврђено да представља опасност од струјног удара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана