Одлука о праву на личну инвалиднину у примјени од понедјељка

ATV
Одлука о праву на личну инвалиднину у примјени од понедјељка

Лица са оштећеним слухом, али и сви они који имају инвалидитет од 80 до 100 одсто настао до осамнаесте године, од понедјељка имају право на личну инвалиднину. Потребно је да се пријаве Центру за социјални рад и примаће 100 КМ мјесечно до краја године.

За оне који се пријаве до 1. јула, прва инвалиднина стиже у другој половини августа, а тако важи за сваки наредни мјесец. У Центру за социјални рад Бањалука кажу да им је за четири дана пристигло скоро 500 пријава, а процедура је, кажу једноставна.

“Уколико су корисници туђе његе и помоћи преко Центра за социјални рад Бањалука, треба да доставе копију личне карте, копију ријешења туђе његе и помоћи, налаз да су обољели односно категорисани прије 18-е године и ријешење ПИА у коме се види степен инвалидитета с обзиром да је одлуком ограничено да ће право имати само корисници са инвалидитетом од 80 до 100%”, рекла је Оливера Мастко, координатор за сарадњу с партнерима и односе с јавношћу у Центру за социјални рад Бањалука.

Важи исто и за оне који туђу његу и помоћ примају преко ПИО фонда, само што ће они морати да прођу комисију Центра за социјални рад која процјењује функционалне способности. Када су у питању дјеца, потребан је и родни лист. У Центру су, одмах по објави Министарства здравља, обавијестили своје кориснике међу којима је и Удружење за помоћ лицима са аутизмом Дјеца свјетлости. 

Посебно их радује што сада то право имају и лица са интелектуалним потешкоћама.

“Оно што смо добили од информација јесте да је дијете односно особа са посебним потребама категорисана од стране првостепене стручне комисије и да је од стране те комисије која дјелује при Центру за социјални рад и да је од стране те комисије донесено рјешење о праву на туђу помоћ и његу”, каже Даниела Вишњић, из Удружењеа “Дјеца свјетлости”.

За ову годину то право регулисано је Одлуком, а за идућу би требало Законом. Уколико буде недостатака, ријешиће се, каже премијерка измјенама Закона о социјалној заштити.

“Ово је једно припремно ријешење за оно уређење које ће услиједити путем закона. Ми нисмо имали времена да на пола године мењамо тај закон, поготово што смо у погледу извора финансирања имали задати оквир, али смо рекли да оно што имамо на располагању, можемо ставити путем ове Одлуке”, каже Жељка Цвијановић, предсједник Владе РС.

Један од услова за остваривање тог права је и да лица имају пребивалиште на територији Републике Српске. У Центру за социјални рад наглашавају да право немају они који су инвалидитет стекли послије развојног периода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана