Новогодишња чаролија обасјала родитељску кућу

Милијана Латиновић
Новогодишња чаролија обасјала родитељску кућу

Бањалука - Креативна радионица "Твоје руке звуче познато" окупила је јуче у "родитељској кући" новинаре, уреднике, глумце, пјеваче и друге јавне личности из Бањалуке, који су правећи украсе за новогодишњу јелку уљепшали предстојеће празнике малишанима који се лијече од малигних болести и којима је ова кућа други дом.

Присјетивши се свог дјетињства, љубав и топлину унијели су и у просторије у којима тренутно борави четворо малишана, који, заједно са својим родитељима бију највећу животну битку, ону за оздрављење.

Водитељ радионице из креативног студија "Машта" Наташа Вуксан од првог дана отварања "родитељске куће" радионицама увесељава њене станаре.

Дан у седмици када долази њихова другарица Наташа, како је станари зову, празник је, како за мала храбра срца тако и за њихове родитеље, који уз креативне радионице на тренутак забораве све недаће с којима се боре.

- Сама спознаја дијагнозе дјелује застрашујуће и родитељи и дјеца пролазе тада кроз тежак период, а ово је начин да бар на тренутак забораве сурову реалност. Учесници данашње радионице су умјетници, свако у своме послу, па не сумњам да ће јелка коју украсимо уљепшати просторије "родитељске куће" - истакла је Вуксанова.

Поп пјевачица Вања Мишић је рекла да се обољелих малишана треба сјетити свих 365 дана у години, а не само празничним данима.

- Сигурна сам да ће им ово што данас радимо измамити осмијехе на мала лијепа лица - рекла је Мишићева.

Позиву Удружења родитеља дјеце обољеле од малигних болести "Искра" радо се одазвао и глумац Народног позоришта РС Жељко Еркић.

- Ово је хумано дјело и сви треба да подржимо ове малишане онолико колико можемо. Не знам колико смо вјешти у декупажу, али надам се да ћемо успјети овој дјеци предстојеће празнике учинити радоснијим - казао је Еркић.

Креативна радионица "Твоје руке звуче познато" представља завршетак пројекта "Психосоцијална подршка дјеци обољелој од малигних болести и њиховим родитељима кроз рад", који је суфинансирао град Бањалука.

- Град је подржао пројекат који се реализује у "родитељској кући" и на тај начин окупио људе из јавног и културног живота који желе на овакав начин да укажу на значај помоћи друштва обољелој дјеци - истакла је начелница Одјељења за културу, туризам и социјалну политику у Градској управи Бањалука Наталија Тривић.

Управница "родитељске куће" Катица Керкез захвалила је свима који су се одазвали реализацији овог пројекта и помогли на било који начин.

- Циљ радионице је да се кроз забавни рад, украшавање дрвених куглица за јелку шири свијест о постојању "родитељске куће" и могућности помоћи на различите начине - рекла је Керкезова и додала да су учесници радионице донијели малишанима и бројне поклоне.

Пројекат

Катица Керкез је казала да су у оквиру пројекта набавили и траку за ходање, собни бицикл и стони фудбал, те да су одржане и радионице плетења и хеклања да би мајкама биле скренуте мисли са туробних дана.

Подсјетила је да се "родитељска кућа" и даље финансира од донација, те да је годишње за њено функционисање потребно око 57.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана