Новинарки НИН-а колегиница донирала бубрег

Danas.rs
Новинарки НИН-а колегиница донирала бубрег

Београд - Новинарка Маријана Милосављевић донирала је бубрег својој пријатељици и колегиници Ивани Јанковић.

"Дао бих му бубрег", често умијемо да кажемо за неког кога сматрамо пријатељем, описујући тиме његову доброту и пожртвованост. Најчешће у тренутку усхићења, када нам тај неко "коме бисмо дали бубрег" учини услугу. Међутим, колико би се нас, заправо, заиста одлучило на такав чин?

Несвакидашњи, храбар, рискантни, крајње алтруистички и несебичан. Мало ко. Али да их има, потврдила је и новинарка Маријана Милосављевић, која је прошле седмице донирала бубрег својој пријатељици и колегиници Ивани Јанковић, пише "Данас".

Послије дугогодишње борбе са дијабетесом, новинарки НИН-а отказали су бубрези и једина шанса да преживи била је трансплантација. Апеловале су колеге, новинска удружења, али једина која је одлучила да конкретно помогне била је управо Маријана.

"Није она дуго размишљала о томе. Само је у једном моменту одлучила. А када Маријана донесе одлуку, она је коначна и неопозива", прича њен супруг Иван Џидић.

Описује је као изузетно добру особу, осјетљиву и њежну, а истовремено одлучну. Плашљиву, а врло храбру. Неко ко се читав живот борио са вјетрењачама. Не жели да од ње правимо хероја. Дискутабилно у данашњим времена и јесте дефинисање хероја.

Трансплантација је успјешно урађена прошлог уторка у Турској.

Маријана се добро осјећа, помало се и креће. Ивани ће требати мало више времена за опоравак, док тијело не прихвати нови орган.

Њих двије се познају из времена када су обје радиле у НИН-у. Маријана Милосављевић тренутно ради у Агенцији за борбу против корупције, иако је читав радни вијек провела у новинарству. Почев од Радио Индекса (1987), преко Радио Београда, НИН-а, Политике.

Рођена је 1966. у Књажевцу. Дипломирала је на Дефектолошком факултету у Београду 1991. Нема дјеце и у браку је са Иваном Џидићем, пише "Данас".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана