Нихад Бојаџић осуђен на 10 година затвора за злочине у Јабланици

klix.ba
Нихад Бојаџић осуђен на 10 година затвора за злочине у Јабланици

Апелационо вијеће Суда БиХ осудило је бившег замјеника команданта одреда "Зулфикар" Армије БиХ Нихада Бојаџића на укупно десет година затвора за злочине над цивилима и ратним заробљеницима хрватске националности у Јабланици.

Бојаџић је проглашен кривим да је скупа с другим војником Армије БиХ починио силовање 1993. године и за то му је изречена казна затвора од шест година, преноси Детектор.ба.


Пресудом је по девет тачака оптужнице проглашен кривим за нечовјечно поступање, малтретирање и злостављање ратних заробљеника припадника Хрватског вијећа обране у Јабланици и за то му је изречена казна од пет година затвора.

Апелационо вијеће је Бојаџићу за ова два дјела изрекло јединствену казну од десет година затвора.

Предсједавајући Апелационог вијећа Реџиб Бегић рекао је да је Државно тужилаштво доказало наводе оптужнице.

"Суд налази да је ван разумне сумње доказана кривица оптуженог", рекао је Бегић.

С обзиром на то да је Бојаџић у другом предмету почетком прошле године осуђен на 15 година затвора због злочина почињених у селу Трусина код Коњица 1993. године, Бегић је рекао да му се за злочине у Јабланици и Трусини изриче јединствена казна од 15 година затвора.

Бојаџић је првостепеном пресудом из априла 2014. проглашен кривим за злочин против ратних заробљеника у Јабланици те је осуђен на годину затвора, док је по 13 тачака оптужнице ослобођен.

Проглашен је кривим, између осталог, да је војнику наредио да претуче двојицу заробљених припадника ХВО-а у Музеју "Битка на Неретви" у Јабланици, док је ослобођен за дијелове који се тичу премлаћивања, убода ножем у ногу, тргања инфузије из руке једног од заробљеника и других навода оптужнице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана