Нема разлога за панику због грипа

Анита Јанковић-Речевић
Нема разлога за панику због грипа

Бањалука - У Српској је од грипа и обољења сличних грипу до сада обољело мање од један одсто становништва, а у Институту за јавно здравство РС истичу да те бројке нису алармантне, те да нема разлога за страх, апелујући на обољеле да остану у својим домовима како би се избјегло додатно ширење вируса.

Начелница Службе за епидемиологију у Институту Нина Родић-Вукмир истакла је да је у здравственим установама широм Српске до сада преминуло 16 особа од посљедица тешке акутне респираторне инфекције, те да су укупно регистрована 234 пацијената с тим обољењем. Додала је да су домови здравља регистровали 10.980 пацијената са акутним респираторним инфекцијама и обољењима сличним грипу.

- Када се те бројке посматрају на укупној популацији РС, до сада је обољело 0,78 одсто становништва, што није забрињавајуће и далеко је од епидемије и панике. Претходне двије године су биле неуобичајено благе када је у питању грип, па ово сада дјелује доста озбиљније. У сезони 2015/2016. било је 22 преминулих - рекла је Родић-Вукмир.

Она је истакла да су преминули ове сезоне у 99 одсто случајева били тешки хронични болесници, обољели од више незаразних болести.

- Радило се о пацијентима средње и старије животне доби и нико од преминулих није био вакцинисан против грипа - додала је Родић-Вукмир.

Истакла је да се налазимо у периоду највеће активности грипа у нашој, као и сусједним земљама.

- Кретање вируса врхунац достиже од четврте до осме седмице сезоне, а ово сада је пета и у овом периоду очекујемо највећи број обољелих - рекла је Родић-Вукмир.

Апеловала је на грађане да примјењују опште мјере превенције, односно да одржавају хигијену радног и стамбеног простора, да редовно перу руке сапуном и топлом водом, те да приликом кашљања и кихања користе марамице.

- Они који су болесни треба да одгоде све обавезе, не иду у вртиће, школу, на посао. Посјете болницама треба свести на минимум, а они које муче тегобе благе прехладе, попут температуре и кашља, не треба одмах да иду љекару, већ да покушају сами да се лијече код куће јер се у здравственим установама могу заразити вирусом инфлуенце - истакла је Родић-Вукмир. +

Вакцинација

Нина Родић-Вукмир рекла је да је вакцинација најбољи начин за заштиту, истичући да је свака откривена вакцина једна од најважнијих мјера у спречавању заразних болести у историји медицине.

- Фонд здравственог осигурања РС набавио је 15.000 доза бесплатних вакцина за одређене категорије становништва, а Институт је набавио 1.600 комерцијалних вакцина за оне који су жељели да се заштите. Те вакцине смо потрошили за 13 радних дана јер је заинтересованост, на нашу радост, била велика. Пред почетак идуће сезоне набавићемо веће количине - рекла је Родић-Вукмир и додала да грађани који сада желе да се вакцинишу то не могу урадити јер вакцина више нама.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана