Nema razloga za paniku zbog gripa

Anita Janković-Rečević
Nema razloga za paniku zbog gripa

Banjaluka - U Srpskoj je od gripa i oboljenja sličnih gripu do sada oboljelo manje od jedan odsto stanovništva, a u Institutu za javno zdravstvo RS ističu da te brojke nisu alarmantne, te da nema razloga za strah, apelujući na oboljele da ostanu u svojim domovima kako bi se izbjeglo dodatno širenje virusa.

Načelnica Službe za epidemiologiju u Institutu Nina Rodić-Vukmir istakla je da je u zdravstvenim ustanovama širom Srpske do sada preminulo 16 osoba od posljedica teške akutne respiratorne infekcije, te da su ukupno registrovana 234 pacijenata s tim oboljenjem. Dodala je da su domovi zdravlja registrovali 10.980 pacijenata sa akutnim respiratornim infekcijama i oboljenjima sličnim gripu.

- Kada se te brojke posmatraju na ukupnoj populaciji RS, do sada je oboljelo 0,78 odsto stanovništva, što nije zabrinjavajuće i daleko je od epidemije i panike. Prethodne dvije godine su bile neuobičajeno blage kada je u pitanju grip, pa ovo sada djeluje dosta ozbiljnije. U sezoni 2015/2016. bilo je 22 preminulih - rekla je Rodić-Vukmir.

Ona je istakla da su preminuli ove sezone u 99 odsto slučajeva bili teški hronični bolesnici, oboljeli od više nezaraznih bolesti.

- Radilo se o pacijentima srednje i starije životne dobi i niko od preminulih nije bio vakcinisan protiv gripa - dodala je Rodić-Vukmir.

Istakla je da se nalazimo u periodu najveće aktivnosti gripa u našoj, kao i susjednim zemljama.

- Kretanje virusa vrhunac dostiže od četvrte do osme sedmice sezone, a ovo sada je peta i u ovom periodu očekujemo najveći broj oboljelih - rekla je Rodić-Vukmir.

Apelovala je na građane da primjenjuju opšte mjere prevencije, odnosno da održavaju higijenu radnog i stambenog prostora, da redovno peru ruke sapunom i toplom vodom, te da prilikom kašljanja i kihanja koriste maramice.

- Oni koji su bolesni treba da odgode sve obaveze, ne idu u vrtiće, školu, na posao. Posjete bolnicama treba svesti na minimum, a oni koje muče tegobe blage prehlade, poput temperature i kašlja, ne treba odmah da idu ljekaru, već da pokušaju sami da se liječe kod kuće jer se u zdravstvenim ustanovama mogu zaraziti virusom influence - istakla je Rodić-Vukmir. +

Vakcinacija

Nina Rodić-Vukmir rekla je da je vakcinacija najbolji način za zaštitu, ističući da je svaka otkrivena vakcina jedna od najvažnijih mjera u sprečavanju zaraznih bolesti u istoriji medicine.

- Fond zdravstvenog osiguranja RS nabavio je 15.000 doza besplatnih vakcina za određene kategorije stanovništva, a Institut je nabavio 1.600 komercijalnih vakcina za one koji su željeli da se zaštite. Te vakcine smo potrošili za 13 radnih dana jer je zainteresovanost, na našu radost, bila velika. Pred početak iduće sezone nabavićemo veće količine - rekla je Rodić-Vukmir i dodala da građani koji sada žele da se vakcinišu to ne mogu uraditi jer vakcina više nama.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana