На дрогу се навуку и у седмој деценији

Ц. М.
На дрогу се навуку и у седмој деценији

Бањалука - На подручју РС лани је лијечено 455 зависника од дроге, а међу наркоманима је било и оних коју су закорачили у седму деценију.

Истакнуо је то на конференцији коју је у петак у Бањалуци организовало Министарство здравља и социјалне заштите РС

поводом Међународног дана борбе против злоупотребе кријумчарења дроге, 26. јуна. Истакнуто је да је прошле године било 70 новопријављених наркомана.

- Много је више зависника мушког пола, а међу новопријављенима су само три жене. Зависници су у доби од 15 до 65 година и у 90 одсто случајева су се "скидали" са хероина - казао је Милан Латиновић из ресорног министарства.

Он је навео да је истраживање рађено у 35 европских земаља показало да се РС са 5,4 одсто зависника налази на самом дну љествице када је у питању раширеност конзумирања опојне дроге.

Према подацима Клинике за психијатрију Универзитетског клиничког центра РС, у посљедњих пет година највише је пријављено зависника у доби између 35 и 39 година.

- Троје зависника имало је од 15 до 19 година, а регистрована су и четири зависника која су закорачила у седму деценију - навела је начелник ове клинике Нера Зивлак.

Директор Удружења грађана "Викторија", које се бави сузбијањем зависности, Сања Станић је истакла да широм РС постоје дропинг центри у које наркомани доносе коришћене шприце, игле и слично, а у замјену добијају стерилан прибор.

Она је казала да се на овај начин настоји сузбити појава заразних болести. Директор полиције РС Гојко Васић подсјетио је на значај едукације како полиције, тако и ђака, родитеља и наставног особља у смањењу броја зависника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана