Митровић: Породицама погинулих субвенционисати легализацију бесправних објеката

Срна
Митровић: Породицама погинулих субвенционисати легализацију бесправних објеката

Бањалука - Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић затражио је од Савеза општина и градова Републике Српске да породицама погинулих бораца омогући да буду ослобођене трошкова легализације бесправно изграђених објеката.

"Савез општина и градова Српске требало би да заузме јединствен став да све јединице локалне самоуправе донесу посебне одлуке о субвенцијама којима ће бити предвиђено да породице погинулих бораца које нису ријешиле своје стамбено питање не плаћају накнаду за легализацију објеката, како је то било предвиђено Законом о просторном уређењу и грађењу", рекао је Митровић Срни.


Митровић сматра да је потпуно недопустиво и нехумано да се остави на вољу свакој јединици локлалне заједнице жели ли и у којем проценту да субвенционише породице погинулих бораца у легализацији бесправно изграђених објеката.

"Оваквим законским рјешењем, а без доношења јединственог става, породице погинулих бораца из различитих јединица локалне самоуправе биће остављене на самовољу јединица локалне заједнице, а самим тим доведене и у неравноправан положај", појаснио је Митровић.

Према ријечима Митровића, ако би породице погинулих бораца које су својим радом успјеле да изграде стамбене објекте плаћале накнаду за легализацију биле би доведене у неравноправан положај у односу оне које су своје бесправно изграђене објекте легализовале по Закону о просторном уређењу и грађењу, као и оне које су добиле стамбене јединице на основу уредбе о стамбеном збрињавању.

"Легализацијом бесправно изграђених објеката породица погинулих бораца дошло би се до стварног броја породица које нису стамбено збринуте, што је и у интересу Владе Републике Српске како би могла да донесе уредбу о стамбеном збрињавању", сматра Митровић.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је 21.јуна по хитном поступку Закон о легализацији бесправно изграђених објеката, чији је циљ да нелегални објекти буду што прије озакоњени, као и да буде спријечено даље наношење штете јавним приходима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана