Матаруга: Нисам дозволио да се од Универзитета прави циркус

Срна
Матаруга: Нисам дозволио да се од Универзитета прави циркус

Бањалука - Ректор Универзитета у Бањалуци у оставци Милан Матаруга рекао је да је понашање групе студената на Дан Универзитета неприхватљиво и очигледно оркестрирано и смишљено вођено да би се, како тврди, урушио углед Универзитета и директно смијенио ректор.

"Нисам дозволио да се од Универзитета прави циркус. Не пристајем на уцјене и од свих тражим академско понашање у сваком моменту", рекао је Матаруга на данашњој конференцији за новинаре у Бањалуци.


Он је, образлажући разлоге одлуке о оставци, поручио да је "симптоматично да се све ово дешава у тренутку када Студентски парламент треба да покрене процедуре избора у студентска представничка тијела".

Матаруга је упитао да ли су студентски представници, који су покренули цијелу причу, заиста прави представници студената и да ли бране њихове интересе.

Он је рекао да је наредио хитну истрагу и санкције у вези са аферома на Технолошком универзитету.

"Категорички одбијам оптужбе о умијешаности или намјерном пролонгирању истраге о афери на Технолошком факултету", рекао је Матаруга.

Он је рекао да саосјећа са колегама студентима и изразио жаљење због тога што су им упућене тешке уцјене и пријетње, осудивши такво понашање.

Матаруга је рекао да је радио уз подршку многобројних сарадника и да је затекао много проблема на Универзитету.

"Добре намјере, много рада, свакодневно одрицање су препознати, али не од свих", рекао је Матаруга.

Он је рекао да не жали за тим што сутра неће више бити ректор, јер је како каже, дао све од себе.

"Остаје горчина да сам са сарадницима покушао да реформишем ову институцију и да нисам успио у томе", рекао је Матаруга.

Матаруга је рекао да долази из свијета науке и да се тамо и враћа, те пожелио успјех новом ректору, а Универзитету просперитет и развој.

Ректор Универзитета у Бањалуци Милан Матаруга поднио је јуче Сенату оставку. Студенти су претходних дана најавили протесте уколико Матаруга не поднесе оставку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана