Лакша отплата крова над главом за још 194 младих

Милијана Латиновић
Лакша отплата крова над главом за још 194 младих

Бањалука - Отплата стана или куће биће олакшана за још 194 корисника којима је Министарство породице, омладине и спорта РС одобрило захтјеве за субвенције каматне стопе на стамбене кредите.

На конкурс, који је био расписан у октобру, на адресу министарства стигло је 210 захтјева младих и младих брачних парова за субвенције каматне стопе, од којих су 194 одобрена, док је 16 захтјева одбијено због неиспуњавања услова.

- У буџету за ову годину за субвенције је предвиђено 1,6 милиона КМ. Овај новац планиран је за досадашње и нове кориснике чији су захтјеви одобрени на конкурсима 2017. године - рекли су у министарству.

Млади брачни парови који су подигли стамбене кредите Инвестиционо-развојне банке (ИРБ) РС кажу да би им, иако није ријеч о пуно новца на мјесечном нивоу, значило много више да се субвенције исплаћују на вријеме.

Нагласили су да је посљедња рата исплаћена за мај ове године, те да због кашњења субвенције губе сврху. Душан Р., коме је одобрена субвенција од седмог мјесеца, тврди да још чека на исплату прве рате.

- Да сам знао да ће каснити са исплатом, узео бих поврат пореза који се добија уз сваку плату, па иако је мањи за 20 или 30 марака, бољи је јер је редован - казао је он.

Иако би на основу субвенција годишње требало да уштеде рату кредита, корисници кажу да ће ако се исплата настави досадашњим темпом, субвенције из ове године на рачуне лећи тек догодине.

Право на субвенцију од један одсто каматне стопе на стамбене кредите ИРБ-а РС за младе и младе брачне парове је загарантовано и користи се до коначне отплате кредита. Програм субвенције има за циљ да младима олакша куповину или градњу стамбене јединице, а за многе од њих је и једина могућност да себи обезбиједе кров над главом.

Конкурс за избор корисника субвенције каматне стопе на стамбене кредите за младе и младе брачне парове затворен је 31. октобра. Један од услова био је и да у тренутку закључења уговора са банком имају до 35 година.

Корисници

Из Министарства породице истичу да се програм субвенционисања каматне стопе од један одсто на стамбене кредите за младе брачне парове реализује од 2008. године те да су до сада одобрена 3.233 захтјева за субвенције.

- Од почетка реализације за субвенције је издвојено 8,5 милиона марака - навели су из министарства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана