Кликом до грађевинске дозволе

nezavisne.com
Кликом до грађевинске дозволе

Бањалука - Ефикасност поступка издавања грађевинске дозволе једно је од најбитнијих питања која утичу на пословне активности у сектору изградње, укључујући и грађане и пословне субјекте, сматрају у ресорном министарству.

Како би унаприједила ову област, Влада Републике Српске припремила је измјене Закона о уређењу простора и грађењу, које ће се пред посланицима Народне скупштине РС наћи на наредном засједању. 

Као главна новина наводи се електронски поступак издавања грађевинских дозвола, а који би требало да убрза процедуре и смањи трошкове поступка.  План је да се размјена података између органа који води поступак и осталих учесника врши у електронском облику и у прописаној форми, чиме би се у потпуности замијенила досадашња пракса да се комплетан поступак води на основу документације која се надлежним органима управе доставља у папирној форми.

“Електронски поступак подразумијева да се комплетна процедура од подношења захтјева и достављања доказа до издавања локацијских услова, грађевинске и употребне дозволе, те одлучивања по редовним и ванредним правним лијековима, спроводи електронски, путем одговарајућег софтвера за електронске дозволе”, наводи се у закону.

Иначе, у разлозима за доношење закона се наводи како је досадашњи систем издавања дозвола пун недостатака и неправилности.

“Кључни проблеми који успоравају и усложњавају поступак  су неефикасност у раду органа управе, непоштивање прописаних рокова, непостојање професионалне одговорности и етике стручних лица и неефикасна контрола њиховог рада, неадекватно санкционисање кршења рокова, неосновано високи износи појединих накнада и сагласности које се плаћају у поступку и плаћање исте накнаде по више основа”, пише у закону.

Тренутно се у Републици Српској комплетан поступак издавања грађевинских дозвола води на основу документације коју инвеститор прибавља и доставља надлежним органима управе у папирној форми у поступку који је кроз важећи Закон о уређењу простора и грађењу доста поједностављен и с кратким роковима за издавање дозвола.

Правило је да грађевинске дозволе издају јединице локалне самоуправе, а Министарство за просторно уређење, грађевинарство и екологију је надлежно за издавање грађевинских дозвола само за сложене објекте који су дефинисани кроз Закон о уређењу простора и грађењу.

Вељко Јарић, власник грађевинске фирме “Арагоста инвест” из Бањалуке, каже како би електронски поступак предузећима поједноставио процедуру, која је прилично компликована.

“То је одлична ствар под условом да све буде увезано с геодетском управом, катастром и грунтовницом, како би то функционисало код одређених провјера”, сматра Јарић.

Према његовим ријечима, потребно је много рада како би се поступак издавања грађевинске дозволе скратио.

“Примјера ради, у општини вам кажу како ће вам дозвола бити издата за седам дана, а да је ваше само да спремите сву неопходну документацију. Међутим, да би се сви папири прикупили некада је потребно и шест мјесеци”, каже он.

Подсјећамо, у новом економском извјештају Европске комисије за земље кандидате за чланство у ЕУ за четврти квартал 2018. године, наводи се како је БиХ по питању издавања грађевинских дозвола међу најгорим земљама.

Сребренка Голић, министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију РС, недавно је изјавила како би многе локалне заједнице већ у 2019. години могле кренути у поступак издавања електронских грађевинских дозвола.

У Привредној комори РС више су пажње усмјерили на дио закона који дефинише начин обрачуна ренте и накнаде за уређење градског грађевинског земљишта и надзора над грађењем објеката у процесу грађења па су у складу с тим и доставили своје примједбе.

“Можемо закључити да су измјенама и допунама закона обухваћене кључне области издавање грађевинских дозвола, обавезе и одговорности лиценцираних пројектаната, те отклоњене одређене процедуралне препреке, посебно када је ријеч о планским документима. Пословна заједница рачуна како на уврштење својих достављених примједаба на закон, тако и на примјењивост предложених законских рјешења”, казао је Миле Петровић, секретар Удружења грађевинарства и индустрије грађевинског материјала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана