Кинески језик претекао српски на факултетима

Данијела Стоканић
Кинески језик претекао српски на факултетима

Бањалука - Интересовање за изучавање српског језика и књижевности у Српској никад није било мање, што потврђује податак да је у три рока на јавним универзитетима овај одсјек уписао само 21 бруцош, док ће кинески језик студирати њих 30.

Главни разлог слабе заинтересованости за студирање српског језика, кажу лингвисти, јесте промоција и популаризација других студијских програма, али и велики број незапослених професора српског језика.

Према подацима Завода за запошљавање РС, без посла су 253 професора српског језика и југословенске књижевности, док је у протеклом периоду посао нашло њих три пута мање. Занимљиво је да су свршени средњошколци, умјесто српског, на Филозофском факултету Пале радије бирали кинески и енглески језик и књижевност, док су се на Филолошком факултету у Бањалуци углавном одлучивали за енглески, њемачки, па и руски.

Према ријечима професора српског језика Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Миланке Бабић, форсирање надлежних да се уписују технички факултети, због развоја привреде, утицало је на смањен број бруцоша на катедри српског језика.

- Треба студирати техничке науке, али не треба занемарити ни овај други аспект живота друштва, а то је његова култура, чување духовних вриједности и националних насљеђа - казала је она.

Бабићева је додала да је велики број кандидата одустао од студирања српског језика и због великог броја незапослених, иако, како каже, нема занимања којег нема на Бироу, укључујући машинске и инжењере електротехнике, као и љекаре, који се популаришу као потребни у друштву.

- Надлежни су говорили да ће сви они који заврше кинески језик имати сигуран посао, јер се кинески уводи у школе као алтернативни језик. То је одмах створило велико интересовање код студената, док се с друге стране у јавности стално понавља да Биро врви од професора српског језика и онда се ствара утисак да то не треба ни студирати - истакла је Бабићева.

Она сматра да је његовање српског језика један од примарних циљева, те да би његово увођење као обавезног предмета на факултетима томе увелико допринијело.

- Данас има много студијских програма на којима ни у једном семестру нема српског језика, па долазимо у ситуацију да, на примјер, "новопечени" наставник хемије не зна да се упише у дневник како треба, јер је заборавио правопис и граматику коју је учио у основној школи - казала је Бабићева.

Предсједник Академије науке и умјетности РС (АНУРС) Рајко Кузмановић истакао је да је немогуће утицати на вољу свршених средњошколаца кад је у питању одабир студијског програма.

- Основни разлог малог интересовања за српски језик је велики број незапослених професора, јер је ранијих година био огроман прилив овог кадра. Нема разлога ономе што многи мисле, а то је да је овдје ријеч о неком отпору према Српској. То није тачно! Увјерен сам да становници РС поштују и форсирају свој језик гдје год то треба - казао је Кузмановић и додао да до замрзавања овог студијског програма не смије доћи, без обзира на број студената.

Руководиоци јавних универзитета у РС раније су истакли да би могли бити замрзнути они студијски програми који не буду имали више од 15 бруцоша.

УНИВЕРЗИТЕТ БАЊАЛУКА

италијански језик и књижевност 12

српски језик и књижевност  11

енглески језик и књижевност 45

њемачки  језик и књижевност 34

француски језик и књижевност и латински језик и књижевност 6

руски и српски језик и књижевност 17

УНИВЕРЗИТЕТ ИСТОЧНО САРАЈЕВО

српски  језик и књижевност  10

енглески језик и књижевност 28

руски и српски језик и књижевност  7

њемачки језик и књижевност 15

кинески и енглески језик и књижевност  30

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана