Кинески језик добродошао у ђачке клупе

Милијана Латиновић
Кинески језик добродошао у ђачке клупе

Бањалука - За изучавање кинеског језика у Републици Српској заинтересовани су ученици у 31 основној и шест средњих школа, показала је анализа анкете коју је спровело Министарство просвјете и културе РС.

У школама, које су одшкринуле своја врата за изучавање кинеског језика, настава ће бити организована факултативно.

- Републички педагошки завод у сарадњи са Амбасадом Кине у БиХ утврдиће најбољи начин за организовање наставе кинеског језика - навели су у Министарству просвјете.

Директор Завода Предраг Дамјановић каже да у РС има стручног наставног кадра који може предавати градиво из овог предмета, јер већ неколико година на Универзитету у Источном Сарајеву има одсјек за овај језик.

- Школе већ могу у наставни план и програм уврстити кинески и почети са организовањем наставе за ону дјецу која су показала интересовање за учење кинеског језика. Уколико буде неких проблема у организовању наставе, позивам школе да нам се обрате, а ми ћемо се у сарадњи са Амбасадом Кине договорити да они обезбиједе професоре волонтере који би помогли у изучавању овог језика - рекао је Дамјановић.

Језици са Далеког истока убрајају се међу најтеже за учење, а на врху листе налази се кинески, који је и један од најстаријих свјетских језика. Кинеско писмо има шест врста знакова, али је граматика једноставна, јер за разлику од српског језика, нема падежа, родова, множине и једнине.

- Спровели смо анкету међу ученицима од трећег до осмог разреда и њих 35 је изразило интересовање да уче кинески језик. Дјеци је овај језик потпуно непознат и то је оно што их привлачи. Вјерујем да ће ученици успјети да савладају градиво - рекао је директор приједорске Основне школе "Доситеј Обрадовић" Стевица Џогазовић.

Кинески језик желе да изучавају и ученици шестог разреда у Источној Илиџи.

- Из наше школе 18 ученика је заинтересовано за изучавање кинеског језика. У дјечјој библиотеци већ је организован курс у сарадњи са катедром за кинески па је и то сигурно један од разлога зашто су дјеца показала интересовање за овај потпуно непознати језик - рекла је директорица ОШ "Петар Петровић Његош" Источна Илиџа Зденка Перендија.

Једна од шест средњих школа у којима ђаци желе да изучавају један од најтежих и најстаријих свјетских језика јесте и Средњошколски центар "Пале" у Палама.

- Заинтересовано је 12 ученика од првог до четвртог разреда. У разговору с њима кажу да већ похађају неке курсеве кинеског, веома су задовољни и желе да усаврше знање - рекла је педагог у овој школи Бранка Божић и додала да и она подржава дјецу у жељи да науче неки нови језик.

Да познавање кинеског језика и на нашим просторима постаје све већа потреба и да би га требало увести као други страни језик у школама, поручили су у мају и званичници Српске након посјете еминентних кинеских професора. Професори из Кине су тада на бањалучком Факултету политичких наука одржали предавање под називом "Кина - појас и пут". Увођење кинеског језика у наше школе тада су подржали и предсједник и премијерка Српске Милорад Додик и Жељка Цвијановић.

Студенти

Проректор за наставу на Универзитету у Источном Сарајеву Ранко Божичковић каже да је велико интересовање за изучавање кинеског језика и на катедри за кинески на овој високошколској установи.

- Ове године је било велико интересовање за студирање кинеског језика. На одсјек за кинески уписано је 30 студената. Неколико пута су већ наши професори били гости на факултетима у Кини и вјерујем да ћемо добру сарадњу наставити и убудуће - рекао је Божичковић.

О кинеском језику:

кинеско писмо има шест врста знакова

нема падеже

нема једнину и множину

нема родове

има само три глаголска времена (прошлост, садашњост и будућност)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана