Извоз јабука у Русију пред деблокадом

Ж. Д.
Извоз јабука у Русију пред деблокадом

Сарајево - Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић добио је позив за састанак са званичницима Русије на којем ће разговарати о деблокади извоза јабука на руско тржиште.

Забрана извоза на снази је дуже од два мјесеца након што су руски инспектори открили да је фирма из Бијељине "Фрукт компани", умјесто домаћих, у Русију извезла препаковане јабуке из Пољске.

- До понедјељка ћемо договорити формат и видјети на ком нивоу ћемо преговарати, односно да ли ће то бити на највишем нивоу или ће то урадити експерти. Сви у БиХ су радили на отклањању недостатака.  Знам да је РС "утезала" систем контроле. Одустали смо од заједничке одлуке јер за то није било сагласности, али мислим да смо учинили довољно - рекао је Шаровић и напоменуо да су "Фрукт компани" и њени кооперанти избрисани са списка извозника.

Додао је да БиХ у просјеку мјесечно у Русију извози 12.000 тона јабука и да има капацитет и да повећа испоруке.

- Сваки дан нам је важан и надамо се да ће Русија укинути забрану - казао је Шаровић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС кажу да забрана извоза јабука у Русију неће проузроковати значајне штете ако ускоро буде укинута.

- С обзиром на све предузете активности, искрено се надамо да ће забрана бити укинута. Институције РС предузеле су конкретне и јасне кораке како би отпочели преговори - рекли су у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана