Izvoz jabuka u Rusiju pred deblokadom

Ž. D.
Izvoz jabuka u Rusiju pred deblokadom

Sarajevo - Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović dobio je poziv za sastanak sa zvaničnicima Rusije na kojem će razgovarati o deblokadi izvoza jabuka na rusko tržište.

Zabrana izvoza na snazi je duže od dva mjeseca nakon što su ruski inspektori otkrili da je firma iz Bijeljine "Frukt kompani", umjesto domaćih, u Rusiju izvezla prepakovane jabuke iz Poljske.

- Do ponedjeljka ćemo dogovoriti format i vidjeti na kom nivou ćemo pregovarati, odnosno da li će to biti na najvišem nivou ili će to uraditi eksperti. Svi u BiH su radili na otklanjanju nedostataka.  Znam da je RS "utezala" sistem kontrole. Odustali smo od zajedničke odluke jer za to nije bilo saglasnosti, ali mislim da smo učinili dovoljno - rekao je Šarović i napomenuo da su "Frukt kompani" i njeni kooperanti izbrisani sa spiska izvoznika.

Dodao je da BiH u prosjeku mjesečno u Rusiju izvozi 12.000 tona jabuka i da ima kapacitet i da poveća isporuke.

- Svaki dan nam je važan i nadamo se da će Rusija ukinuti zabranu - kazao je Šarović.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS kažu da zabrana izvoza jabuka u Rusiju neće prouzrokovati značajne štete ako uskoro bude ukinuta.

- S obzirom na sve preduzete aktivnosti, iskreno se nadamo da će zabrana biti ukinuta. Institucije RS preduzele su konkretne i jasne korake kako bi otpočeli pregovori - rekli su u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana