Инспектори лове раднике на црноИнспектори лове раднике на црно

nezavisne.com
Инспектори лове раднике на црноИнспектори лове раднике на црно

Бањалука, Сарајево - Да раду на црно још није дошао крај, говоре и подаци Федералне и Републичке управе за инспекцијске послове, према којима у БиХ има чак 3.159 радника у раду на црно.

"У статусу тзв. рада на црно евидентирано је 2.757 лица без обавезне пријаве, у периоду од јануара до септембра 2017. године", потврдили су у Федералној управи за инспекцијске послове.

Према њиховим ријечима, Управа је извршила 115.915 инспекцијских надзора, те, како кажу, издала 4.755 прекршајних налога у укупном износу о 6.174.524 КМ.

У Републичкој управи за инспекцијске послове РС казали су да су за девет мјесеци прошле године по основу уговора о раду контролисали 10.670 радника затечених на раду код послодавца.

"Закључен уговор о раду нису имала 402 радника и нису били пријављени на обавезне видове осигурања", истакли су у Управи.

Како наводе, вриједност укупне изречене казне у области радних односа и заштите на раду је 1.048.150 КМ, од чега је по основу рада на црно изречена казна у износу од 403.000 КМ.

Навели су да је ангажовање радника на црно најчешће утврђено у областима угоститељства, трговине, експлоатације и прераде дрвета, те услужним дјелатностима. Истичу да је извршена измјена законске одредбе која је послодавцу остављала могућност да у року од пет дана од дана закључења уговора пријави радника на надлежне фондове осигурања.

"У пракси је то доводило до злоупотреба, гдје су послодавци у тренутку контроле тврдили да је радник почео с радом прије неколико дана и тек онда у остављеном року регулисали радни статус радника", упозорили су у Управи.

Казали су да су измјенама Закона о инспекцијама у РС овлаштење да контролишу пријављивање радника добили сви инспектори Инспектората РС, као и инспектори Пореске управе РС и Републичке управе за игре на срећу, а све, како кажу, у циљу да би контроле биле што ефикасније.

У Пореској управи РС казали су да је измјенама закона предвиђено да сви инспектори, без обзира на то којем сектору припадају, могу контролисати закључивање уговора о раду.

"У редовним контролама евидентирања промета путем фискалних каса у првих девет мјесеци 2017. године Пореска управа је пронашла 95 радника који нису били пријављени", истакли су у Управи.

У Републичкој управи за игре на срећу РС, која такође по новим измјенама има право да врши контролу закључивања уговора на црно, казали су да су приликом редовних контрола пронашли и једног радника у статусу рад на црно.

Ранка Мишић, предсједник Савјета синдиката РС, казала је да сматра да је број радника који немају закључен уговор о раду далеко већи од оног који су инспектори пронашли.

"Бацам рукавицу инспекторима да заједно кренемо у контролу од паркића па до почетка Господске (у Бањалуци), бојим се да ћемо само ту да нађемо пола од броја који су они пронашли у цијелој РС", нагласила је Мишићева.

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, казао је да Унија никако не одобрава рад на црно.

"Боримо се против рада на црно, као и за смањење обавеза", истакао је Шкребић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана