Фонд здравства се задужује за 133 милиона

Данијела Стоканић
Фонд здравства се задужује за 133 милиона

Бањалука - Фонд здравственог осигурања Републике Српске планира у наредној години да се задужи за 133 милиона марака, од чега ће око 70 одсто новца бити утрошено на рефинансирање постојећих индиректних кредитних задужења.

Влада РС дала је сагласност за најновије задужење ФЗО у максималном износу од 133 милиона КМ, а предвиђено је да се новац обезбиједи путем кредита код домаћих и иностраних банака, као и емисијом дугорочних хартија од вриједности.

У одлуци о давању сагласности за задужење, која је објављена у "Службеном гласнику РС", стоји да је за измирење обавеза из ранијег периода планирано 16 милиона марака, четири милиона више него за увођење интегрисаног информационог система. Преосталих 9,3 милиона требало би да буде усмјерено на финансирање здравствене заштите.

- Један од услова за дугорочно кредитно задуживање код домаћих и иностраних кредитора је максимална каматна стопа до пет одсто фиксно, док трошкови обраде не смију прећи 0,3 одсто. Период отплате кредита је максимално десет година, са укључених минимално 12 мјесеци грејс периода, уз једнаке износе рате - наведено је у одлуци Владе РС.

Влада РС је задужила директора ФЗО да се са финансијским институцијама договори у вези са најповољнијим кредитним условима.

У Фонду здравственог осигурања су потврдили да у наредној години планирају да се задуже за 133 милиона КМ како би реструктурирали постојеће кредитне обавезе које, како наводе, оптерећују тренутно пословање.

- Новим кредитним задужењем планирано је да затворимо раније подигнут кредит по основу индиректног кредитног задужења у износу од 95,7 милиона КМ - казали су у ФЗО.

Такође, новим задужењем ће, како кажу, имати мању рату и то за 15 милиона КМ на годишњем нивоу.

- То значи да ће овај новац бити усмјерен на финансирање здравствене заштите, а не за враћање кредитних обавеза, што би био случај да је остало старо кредитно задужење. Нови кредит ће бити подигнут по повољнијим условима, пролонгираће се рок отплате и смањити каматна стопа, па ће и рата на годишњем нивоу бити знатно мања - казали су у Фонду.

Са планираним кредитним задужењем, у Фонду кажу да неће прећи дозвољени лимит задужења, јер ће и са овим кредитом, уколико се реализује, издвајати за отплату 5,91 одсто од остварених прихода, док је према Уредби о условима и поступку директног задуживања фондова социјалне сигурности дозвољено 18 одсто.

- Били бисмо у далеко бољем финансијском положају и не бисмо имали потребу да се кредитно задужујемо да су реализоване раније иницијативе за увођење додатних извора финансирања, попут акциза на дуван и алкохол и дио премије од ауто-одговорности, као и да се редовно уплаћују доприноси за здравствено осигурање - казали су у Фонду.

Иако је наплата прихода по основу доприноса у овој години побољшања, то, кажу, није довољно за потпуну стабилизацију здравственог система и редовно финансирање свих трошкова здравствене заштите.

- Дуг према Фонду за доприносе износи око 280 милиона марака, што је дупло више него планирано кредитно задужење - казали су ФЗО РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана