Финансијском ињекцијом до нових запошљавања

Анита Јанковић-Речевић
Финансијском ињекцијом до нових запошљавања

Бањалука - Финансијска ињекција од 42 милиона марака послодавцима из реалног сектора у Српској отвориће врата за нова запошљавања и дати крила привреди за убрзани развој.

Поручено је то јуче из Административног центра Владе РС гдје је промовисан Пројекат подршке запошљавању у реалном сектору који ће бити реализован из кредита Свјетске банке у укупном износу од 50 милиона евра за БиХ.

Од тога износа Српска би требало да добије 21 милион евра, а кроз овај пројекат у цијелој БиХ требало би да буде отворено 16.000 радних мјеста.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Миленко Савановић истакао је да ће се ова кредитна средства сукцесивно повлачити четири године и то намјенски за плаћање доприноса и пореза за послодавце који запосле нове раднике који су евидентирани на Заводу за запошљавање РС.

- Пројекат је подршка запошљавању искључиво у реалном сектору, како би се стимулисало запошљавање младих и жена, као и људи који имају више од 40 година, а дуже од годину су на евиденцији Завода за запошљавање - рекао је Савановић. Додао је да Влада Српске акционим програмима запошљавања покушава да повећа број запослених и истакао да су подаци о одласку младих из РС и БиХ, али и цијелог Балкана, поражавајући.

- Одлазак младих са ових простора могуће је зауставити једино убрзањем развоја реалног сектора - додао је Савановић. 

Директор Завода за запошљавање РС Мирослав Вујичић каже да ће Завод ове године издвојити 14 милиона КМ властитих средстава за запошљавање 4.900 лица.

Он је рекао да ће Пројекат подршке запошљавању у реалном сектору трајати четири године, те да је на годишњем нивоу могуће повући око десет милиона КМ и то искључиво у реални сектор. Вујичић је додао да је то прилика да Влада РС награди послодавце који уредно плаћају доприносе и порезе.

Представник Свјетске банке Миреј Овадија рекла је да је овај пројекат само једна од мјера на којој Свјетска банка сарађује са Владом Српске у виду подршке Реформској агенди.

- Пројекат је важан јер промовише рад и запошљавање, али и због аспекта учења, јер ће довести до много иновација - истакла је Овадија.

Потпредсједник Уније удружења послодаваца РС Саша Тривић каже да је ово добра прилика за послодавце да добију рефундацију пореза и доприноса.

- Када запослимо радника на крају године Пореска управа РС утврди колико је износ пореза и доприноса уплаћен за новозапослене раднике и до половине године нам се тај износ врати - појаснио је Тривић.

Грађевинско предузеће "Унијат-М" из Приједора претходних година је користило подстицаје за запошљавање радника које су задржали и након истека субвенција, а у овом пројекту виде нову шансу за пријем радника.

- Тај новац би нам добро дошао јер већ од идућег мјесеца планирамо да запошљавамо нове људе због повећања обима посла. Тим новцем, односно рефундирањем пореза и доприноса, могли бисмо запослити већи број људи, него што смо планирали - рекао је Бруно Косић из овог предузећа.

Повећање запослености

Вујичић је истакао да се број незапослених у РС смањује из године у годину, а повећање броја запослених нема везе са одласком младих, већ је резултат повећања радне активности у Српској. Он је додао да је у Српској тренутно запослено 263.000 лица, а само лани путем Завода посао је добило 39.000 грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана