Елиминисати боје које садрже олово

Срна
Елиминисати боје које садрже олово

Бањалука - Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске придружило се акцији Глобалне алијансе за елиминацију боја које садрже олово како би се јавност упознала са значајем превенције тровања овим металом, посебно дјеце и трудница.

Акција се од 23. до 29. октобра организује поводом међународне седмице превенције тровања оловом, а у сарадњи са Институтом за јавно здравство Српске и Републичком управом за инспекцијске послове.


У саопштењу Министарства је наведено да олово може да садржи питка вода испоручена корисницима путем оловних цијеви, као и боје за зидове, предмети за цртање и сликање, накит, играчке са обојеним дијеловима, глазирано керамичко суђе и козметички производи.

"Олово је отров који се накупља у организму и штетно дјелује на различите системе органа. Не постоји безбједан ниво изложености олову", упозорили су из ресорног министарства.

Из ове институције су навели да је 0,6 одсто укупног глобалног оптерећења болешћу узроковано изложеношћу олову, те да сваке године због тога нових 600.000 дјеце има тешкоће у интелектуалном развоју.

"Изложеност трудница високим концентрацијама олова може изазвати и побачај, пријевремени пород и појаву одређених урођених аномалија", упозорили су у Министарству здравља и социјалне заштите Српске.

На тржишту Републике Српске забрањена је употреба олова у моторном бензину, бојама и накиту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана