Експонати свједок богате пиварске традиције

Маријана Миљић
Експонати свједок богате пиварске традиције

Бањалука - Историјска изложба "Вијек и по пиварства", која представља својеврсно свједочанство пиварске традиције на овим просторима, отворена је јуче у комплексу "Бањалучке пиваре".

Ова изложба отворена је поводом јубилеја "Бањалучке пиваре", која слави 145 година постојања и дугу традицију квалитета најбољег домаћег пивског бренда, "нектар" пива.

- Поносни смо што поводом обиљежавања 145 година постојања "Бањалучке пиваре" имамо могућност да Бањалуци, свим њеним грађанима и посјетиоцима поклонимо ову јединствену историјску изложбу. Поставка прати настанак и развој пиварске индустрије на нашим просторима и представља и приказ богатог историјског насљеђа ове регије, РС и БиХ - изјавила је ПР менаџер "Бањалучке пиваре" Милка Станивуковић и нагласила да је у креирању поставке коришћена аутентична историјска грађа и експонати који дају јасан увид у богату пиварску традицију.

"Бањалучка пивара" је поводом отварања изложбе успоставила и сарадњу са Филозофским факултетом Универзитета у Бањалуци, те ће најбољи студенти Одсјека историје бити домаћини свим посјетиоцима историјске поставке. 

- Иза нас су мјесеци рада на прикупљању историјске грађе како бисмо на што бољи начин представили вијек и по пиварства, али и богату историју цијеле регије. Из тог разлога нам је посебно задовољство представити студенте с Одсјека историје, сјајне младе људе, који су са одушевљењем прихватили нашу идеју, те ће уз много знања свим посјетиоцима пружити праву слику 145 година дуге историје -  додала је Станивуковићева.

Отварању изложбе присуствовао је и историчар Пејо Ђурашиновић, који је навео да изложба представља историју "Бањалучке пиваре" у сликама.

- Прије 145 година у Трапистима су точене прве литре пива. Та прича траје 14 и по деценија. Трудили смо се да изложбу прикажемо занимљивом и да буде основана на историјским документима, али и неким предметима. Због тога изложба има и неки шмек и мирис музеја. То је хроника која свједочи о израстању "Бањалучке пиваре" од једне мале трапистичке пиваре до једног гиганта наше привреде  - казао је Пејашиновић.

Захвалнице

"Бањалучка пивара" је у знак захвалности за увид у богато насљеђе, али и помоћ приликом креирања историјске поставке, уручила посебну захвалницу самостану Марија Звијезда, Бањалучкој бискупији, као и историчару Зорану Пејашиновићу, који је пружио несебичну помоћ приликом селекције богате историјске грађе. Захвалница је уручена и градоначелнику Бањалуке Игору Радојичићу, коју је у његово име преузео његов замјеник Срђан Амиџић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана