ЕУ санирано 111 стамбених јединица оштећених поплавама

Срна
ЕУ санирано 111 стамбених јединица оштећених поплавама

Сарајево - У оквиру прве фазе санације приоритетног стамбеног фонда Програма ЕУ за опоравак од поплава санирано је 111 стамбених јединица у БиХ.

Захваљујући средствима ЕУ, санирани су домови 30 породица из Бањалуке, 25 из Бијељине, 21 из Добоја, 15 из Орашја, осам из Живиница, седам из Маглаја, три из Тузле, те по једне из Лопара и Шамца.

Првом фазом приоритетне санације обухваћена су посебно угрожена домаћинства у подручјима погођеним поплавама, као што су старије особе, породице које живе испод границе сиромаштва и особе са потешкоћама у развоју.

Радови су завршени у року од четири седмице, а у зависности од степена оштећења обухватили су санирање кровова и фасада, реновирање подова и зидова, као и замјену вањске и унутрашње столарије, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Портпарол Делегације ЕУ Енди Мекгафи рекао је да се у оквиру прве фазе настављају радови на 328 стамбених јединица.

"У сарадњи са релевантним представницима локалне власти, у току је избор додатних 396 јединица. Повећали смо број стамбених јединица које ће бити саниране до краја године са првобитних 650 на око 1.000", навео је Мекгафи.

Он је истакао да је приоритет ЕУ Програма за опоравак од поплава да помоћ стигне до оних којима је најпотребнија, додајући да UNDP, као њихов партнер у реализацији, наставља уско координисати рад на избору корисника са релевантним представницима локалне власти.

Ове седмице је завршен и избор додатних 1.270 корисника помоћи за санацију стамбених јединица првог јавног позива из општина Бијељина, Шамац, Добој, Маглај, Орашје, Оџак, Брчко и Домаљевац, док је други јавни позив за избор 1.079 корисника објављен јуче.

Менаџер ЕУ Програма за опоравак од поплава из UNDP-а Едис Арифагић позвао је да се пријаве сви који испуњавају критеријуме из Бањалуке, Лакташа, Лукавца, Приједора, Модриче, Санског Моста, Сребреника, Тузле, Зенице, Жепча и Живиница.

Информације о процедури пријаве и критеријима доступне су на веб страницама ЕУ Делегације и UNDP-а, као и у медијима.

Циљ ЕУ Програма за опоравак од поплава је санација укупно 4.000 стамбених јединица оштећених у поплавама, односно директна помоћ у повратку у своје домове за око 14.000 лица.

Програм је покренут да би се омогућила нормализација животних услова у локалним заједницама и обезбиједило да помоћ стигне до најугроженијих након поплаве у мају.

Новац се користи за обнављање јавних услуга и инфраструктуре, реконструкцију стамбених објеката за најугроженије, те социо-економски опоравак локалних заједница.

Вриједност цјелокупног Програма је 43,52 милиона евра, од чега је 42,24 милиона обезбиједила ЕУ. Програм реализују UNDP, UNICEF и Међународна организација за миграције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана