Домаћа пилетина пред тржиштем ЕУ

Жељка Домазет
Домаћа пилетина пред тржиштем ЕУ

Сарајево - Главни инспекцијски тим Директората за храну, здравље, анализе и ревизије ЕУ стигао је у БиХ да би утврдили да ли су испуњени критеријуми за извоз перади у ЕУ, а представници власти и произвођачи вјерују да ће се домаћа пилетина ускоро наћи на европском тржишту.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић каже да ће инспекција обићи објекте које је БиХ предложила.

- Ријеч је о четири извозна објекта за које нам се чини да су у овом тренутку најспремнији, а постоји још 15 објеката који се припремају за извоз. Тај сектор одлично напредује, лидери смо у региону и имамо извозни потенцијал - каже Шаровић.

Напомиње да су се протеклих година напорно припремали и усвојили низ закона, правилника и одлука о овом питању.

- Надам се добрим вијестима, а то је да би БиХ већ за коју седмицу могла да се нађе на ЕУ листи земаља којима је дозвољен извоз меса перади и прерађевина - рекао је он.

Предсједник Удружења пољопривредника РС Владимир Усорац истиче да нема никаквог разлога да перадари из БиХ не добију зелено свјетло за извоз у земље ЕУ.

- Нажалост, нама је проблем пласман на тржиште. БиХ има боље бројлерско месо од земаља из ЕУ, јер је наша храна боља, али њих није брига, њима је важно да што више меса увезу на наше тржиште - казао је Усорац.

Позитивном рјешењу инспекције нада се и предсједник Спољнотрговинске коморе БиХ Бруно Бојић.

- То ће засигурно бити велики подстицај и значај за нашу индустрију, која је све већим замахом присутна на тржиштима БиХ и земаља ЦЕФТА. У вези са тим проширује се могућност на европском тржишту - рекао је Бојић.

Увјерен је, каже, да домаће компаније, месне индустрије и произвођачи пилетине испуњавају све европске стандарде.

Посјета инспектора почела је састанком у Канцеларији за ветеринарство БиХ, којем су присуствовали представници надлежних институција БиХ, Српске и ФБиХ те Делегације ЕУ. Током посјете, која ће трајати до 6. октобра, планирано је да инспекција ЕУ осим "Овако", "Мадија", "Бровиса" и "Агрекса", посјети министарства пољопривреде и управе за инспекцијске послове РС и ФБиХ и двије лабораторије.

У фирми "Агрекс" из Доњег Жабара, која је један од водећих произвођача конзумних јаја у Српској и БиХ, кажу да су спремни за долазак европских инспектора.

- Не знамо тачан датум доласка инспектора, тако да у сваком тренутку морамо бити спремни. Све је спремно, од документације до пакетног центра гдје пакујемо јаја, опремљености возила и свега што би могло бити предмет њиховог интересовања - истакли су у фирми "Агрекс".

Производња

На питање да ли је проблематична чињеница да су три фирме предложене за извоз из ФБиХ, а једна из РС, Владимир Усорац је рекао да је РС лидер у производњи перадарског меса, те да већина тог меса иде у производњу у ФБиХ.

- То не би требало да буде проблем. И када је извоз млијека у питању, шест фирми је из ФБиХ, а двије из РС, али већина млијека из РС иде у ФБиХ на прераду. Не треба да се замарамо тиме - рекао је Усорац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана