Додатна пензија мами раднике у нови фонд

Маријана Миљић
Додатна пензија мами раднике у нови фонд

Бањалука - Европском добровољном пензијском фонду РС до сада се прикључило десетак малих и средњих предузећа, док ће велике фирме са укупно 15.000 радника ту процедуру окончати у овој години.

Европски добровољни пензијски фонд почео је са радом крајем новембра прошле године. Новац у фонд грађани могу уплаћивати самостално или то могу учинити њихови послодавци. Уплаћени новац могу касније да користе као додатну пензију уз редовну коју исплаћује Фонд ПИО РС. Суштина уплате новца у фонд је штедња за сигурније пензионерске дане.

- У претходна два мјесеца смо започели процес укључивања заинтересованих лица у фонд, како путем пензијских планова које организују послодавци, тако и појединаца. Прошли смо цјелокупне процедуре у вези са формирањем пензијских планова са послодавцима, презентацијом радницима и одобрењем Министарства рада и борачко-инвалидске заштите - казала је извршна директорица Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом Гордана Дробњак.

Све институције које су морале проћи прилагођавања у почетку рада фонда су обавиле тај посао и Дробњакова са њима очекује одлучну сарадњу.

- До сада је потпуну процедуру укључивања у фонд завршило десетак малих и средњих предузећа, чијих су неколико стотина радника постали чланови фонда. Процедура прикључивања за велике правне субјекте траје дуже, будући да је ријеч о предузећима која имају и по неколико хиљада запослених. Велика предузећа, која заједно имају више од 15.000 запослених и са којима смо већ потписали меморандум о приступању фонду, тај процес завршиће у овој години - казала је Дробњакова.

Почетна искуства челника Европског добровољног пензијског фонда потврђују да је много веће интересовање за штедњу путем послодаваца, него за појединачне уплате.

- Радници су више мотивисани да сами почну штедјети за додатну пензију ако је њихов послодавац спреман да за њих организује пензијски план и уплати барем дио пензијског доприноса - навела је Дробњакова.

Представници фонда стално су у контакту са послодавцима из различитих привредних дјелатности.

- Већина позитивно реагује на могућност стимулисања запослених кроз пензијске планове, посебно они којима је битно да задрже квалификовану радну снагу. Када и са којим износима ће поједини послодавци формирати пензијски план зависи прије свега од финансијске ситуације и планова сваке фирме, јер је ријеч о добровољној врсти пензијског осигурања - казала је Дробњакова.

Да би охрабрила раднике да постану чланови Европског добровољног пензијског фонда, држава је омогућила пореске олакшице, које подразумијевају да се на улоге до 100 КМ мјесечно не плаћају порез и доприноси, као у случају плате и да комплетан износ завршава као штедња радника у фонду.

Планови

Гордана Дробњак сматра да треба стварати свијест о неопходности штедње за старост и осјећај одговорности за финансијску добробит због демографских трендова и стања у којем се налази систем обавезног пензијског осигурања.

- Наши планови за ову годину тичу се интензивнијег промовисања фонда с циљем да јавност буде упозната са системом добровољног пензијског осигурања - каже Дробњакова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана