Дио повјерилаца оборио извјештај о раду стечајне управнице Банке Српске

Маријана Миљић
Дио повјерилаца оборио извјештај о раду стечајне управнице Банке Српске

Бањалука - Стечајна управница Банке Српске Мирјана Голић затражила је јуче од суда да је разријеши јер су против њеног извјештаја и одлука о диоби новца били представници фондова којима управља Инвестиционо-развојна банка (ИРБ) РС и друге институције.

Стечајни судија Недељко Милијевић није донио одлуку да ли ће прихватити тај захтјев.

На извјештајном рочишту у Окружном привредном суду у Бањалуци које је трајало скоро шест часова вођена је бурна расправа између Голићеве и представника повезаних правних лица који су изнијели примједбе на њен извјештај и предложене одлуке за гласање. Судија је након више покушаја да смири ситуацију одлучио да одлуке Голићеве стави на гласање. Захваљујући већини коју имају повезана правна лица нису прихваћени њен извјештај и приједлози који се односе на диобу 30 милиона марака које банка има на рачуну. Одбачен је и приговор ИРБ-а на прву дјелимичну диобу и уступање кредитног портфолија и имовине Банке Српске повезаним правним лицима из које би намирили потраживања након што буду измирени сви остали повјериоци.

- Затражила сам да ме разријеше јер не желим да са мном мешетаре као што су са банком. Мали депозитари увијек ће бити надгласани. Ово је банка са већинским државним капиталом и самим тим у стечајном поступку су већином гласови државних фирми, односно повезаних лица која су сврстана у пети суспендовани исплатни ред и посљедњи су у низу намирења - казала је Голићева.

Нагласила је да на рачуну банке има довољно новца за исплату свих повјериоца, а да повезана правна лица у овом случају то оспоравају и нису спремна за тај корак.

- Они не прихватају дјелимичне диобе. Одбор повјерилаца у којем сједе представници повезаних правних лица раније је усвојио извјештај и тада су прихватили све радње стечајног управника. Данас имају други став, што значи да су добили инструкције да заједнички дјелују и да оборе извјештај у којем је предложена и диоба новца. Повјериоци су сада доведени у "тајм аут" и новац се не може дијелити - рекла је Голићева.

Нагласила је да је овим потезом повезаних правних лица блокиран стечајни поступак и измирење новца повјериоцима.

- Новца има за све повјериоце до исплате повезаних правних лица. Њима као оснивачима припада имовина Банке Српске. Нису заинтересовани за то и треба их питати зашто нису за такав приступ - навела је Голићева.

Поједине штедише које су имале новац у Банци Српске у суду су препричавали своју потресну судбину са којом су се суочили након што је банка пропала и они остали без новца.

Скупштина повјерилаца усвојила је једино одлуку да лицима који измире обавезе на основу кредита до краја септембра буде отписана затезна камата и да буде настављена продаја имовине Банке Српске.

Прије овог рочишта одржан је и наставак испитног на којем је Голићева представила нове пристигле пријаве повјерилаца који од Банке Српске траже 1,14 милиона од чега је оспорила 83.000 КМ. Тиме су пријављена потраживања повјерилаца достигла 254,40 милиона, а оспорено је око 70 милиона КМ. Призната потраживања повезаних правних лица износе 112 милиона КМ.

Затворени кредити

Мирјана Голић је рекла да је у Банци Српске од отварања стечаја затворено 66 кредита.

- Потраживања на основу тих кредита износе 2,76 милиона, а наплаћено је 2,30 милиона КМ. Разлика између признатих и наплаћених потраживања односи се на отпис затезних камата - казала је Голићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана