Дејан Кустурић, в.д. директора Фонда здравственог осигурања РС: Директори болница морају да заврну рукаве

Данијела Стоканић
Дејан Кустурић, в.д. директора Фонда здравственог осигурања РС: Директори болница морају да заврну рукаве

Руководства болница треба да пронађу и друге изворе прихода, уз рационалније пословање и увођење нових услуга које би задржале пацијенте у РС, јер бити менаџер не значи само да добијеш новац и онда га распоредиш и чекаш наредни мјесец и нову траншу.

Рекао је ово у интервјуу за „Глас Српске“ вршилац дужности директора Фонда здравственог осигурања РС Дејан Кустурић.

- У здравственом систему постоје проблеми, али није у колапсу, како се то често може чути, јер да је тако, пацијенти се не би свакодневно несметано лијечили - додао је Кустурић.

* ГЛАС: Здравствени систем је често на мети критика јавности. Како оцјењујете ситуацију у здравству и да ли постоји проблем у његовом функционисању?

КУСТУРИЋ: Здравствене установе не само да функционишу, већ константно унапређују квалитет и доступност услуга. Само у овој години у наш здравствени систем уведено је око 30 нових услуга, а у посљедње три године више од 130, међу којима су и услуге које су наше болнице увеле прве у БиХ, па и региону. Осигураницима су доступне неке од најсавременијих скупих терапија.

* ГЛАС: Колико је ФЗО РС одговоран за тренутно стање у здравству?

КУСТУРИЋ: Имамо ситуацију да се Фонд криви за све! Фонд је купац здравствених услуга, а на менаџменту установа је да исплаћују плате и плаћају доприносе и организују рад у здравственој установи. Није Фонд крив што неко не може да овјери здравствену књижицу. Не спречава га Фонд да оде код љекара, него несавјесни послодавац који крши закон и тако урушава цијели здравствени систем.

* ГЛАС: Шта је потребно да би здравствени систем био побољшан?

КУСТУРИЋ: За потпуну стабилизацију здравственог система неопходно је да буде уведена диференцирана стопа ПДВ-а, прије свега на лијекове, те да буду уведени додатни извори финансирања од акциза на дуван и алкохол, као и од премије за ауто-одговорност. Прије или касније ми ћемо морати да прихватимо препоруке стручњака Свјетске банке, што су и праксе развијенијих земаља, а то је да сваком треба да буде пружена здравствена заштита према тренутним медицинским потребама, то јесте акутним болесницима одмах, док остали могу да чекају одређен период.

* ГЛАС: Влада РС је најавила промјене у здравственом осигурању незапослених, какав је став Фонда о том питању?

КУСТУРИЋ: Српска годинама плаћа здравствено осигурање незапослених и то нико не доводи у питање, али многи ово право злоупотребљавају. Проблем су лица која користе Завод за запошљавање само због осигурања, а при томе раде на црно и веома често чак у иностранству, гдје остварују солидна примања и не би требало да буду на терету друштва. Такође, бројни власници приватних предузећа се пријављују на Завод тако што за директоре својих фирми поставе неко треће лице које пријаве на минималну плату, а они максимално користе то што им држава омогућава, односно бесплатно здравствено осигурање. При томе не дају ниједну марку за здравствену заштиту, а возе скупе аутомобиле и посједују некретнине.

* ГЛАС: Шта је показала анализа броја запослених у болницама?

КУСТУРИЋ: Показала је да постоји потреба да буду кориговани стандарди и нормативи за секундарни и терцијарни ниво здравствене заштите, јер се испоставило да резултати које смо добили нису реални. Мој став је да запослени радник није вишак, вишак су они који не раде. Због тога би требало пронаћи начин да се они који раде више награде и тиме одвоје од нерадника.

* ГЛАС: Какав је степен наплате доприноса за здравствено осигурање у овој години?

КУСТУРИЋ: Похвално је да је Фонд за 11 мјесеци остварио планиране приходе, док то ранијих година није био случај. Иако Фонд нема механизме да принудно наплаћује доприносе, бољој наплати допринијело је и то што смо унаприједили сарадњу са контролним органима. Међутим, то је још недовољно за потпуну стабилизацију система.

Домови здравља

* ГЛАС: Домови здравља, попут Хан Пијеска и Власенице, ове године су у више наврата штрајковали. Шта је разлог лошег стања у овим установама?

КУСТУРИЋ: Поједини, углавном исти домови здравља, константно имају проблема у пословању. Разлог је што се годинама гомилао број радника, па је дошло да ситуације да због преоптерећености за издвајања за плате и друга примања запослених не могу да измирују све обавезе ни према радницима, ни према добављачима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана