Дактилограф из Власенице на посао чека 42 године

nezavisne.com
Дактилограф из Власенице на посао чека 42 године

Бањалука - Готово 29.000 незапослених у Републици Српској на евиденцији Завода за запошљавање се налази дуже од девет година и очигледно не може или не жели да пронађе посао.

Већина од њих укупно 28.935, колико их је било на евиденцији закључно са септембром ове године, ту је због здравственог осигурања, признају у Заводу за запошљавање. Тако користећи то право дактилограф из Власенице, а који је пријављен у филијали у Зворнику, на посао "чека" чак 42 године.

У Заводу кажу како се анализом броја пријављених лица која на посао чекају преко девет година види да је 37,7 одсто старосне доби од 45 до 55 година, те 25,5 одсто старосне доби од 55 до 65 година.

"То су углавном металци, механичари и машинци, текстилци, трговци и сродна занимања, угоститељи и други", кажу они.

Додају како, према годинама старости, они спадају у теже запошљиве циљне групе, те да су обухваћени Акционим планом запошљавања у 2016. и 2017. години.

Завод је реализовао пројекат запошљавања лица изнад 45 година старости у 2016. години и Пројекат подршке запошљавању лица изнад 50 година старости у 2017. години, за који су одобрена средства у износу од 1.336.000 КМ за запошљавање 334 лица.

Горан Радивојац, економски аналитичар и професор, сматра да би најлакше било те људе преквалификовати, али да је питање колико је њих спремно да уђе у тај процес.

"Фикциона незапосленост је велики проблем јер питање је колико од тих тридесетак хиљада данас заиста и жели да нађе посао. Они су у чудном стању хибернације, чекајући нешто, а да ми сви заједно с њима не знамо шта би они могли чекати. Они су се квалификовали за занимања која данас нису потребна па их ми доживљавамо као неку врсту социјалног баланса, јер користе право на социјалну заштиту и друга права", каже он.

Додаје како се и поред вишегодишње неактивности на тржишту рада они могу интегрисати, али и додаје да се на то нико не може натјерати.

"Можда не би било лоше користити се искуствима западних земаља, гдје они кроз преквалификацију могу да остваре одређене повластице што се тиче здравственог осигурања и проналаска посла", закључио је Радивојац.

Саша Тривић, потпредсједник Уније удружења послодаваца РС, каже како ова групација људи и те како има своје мјесто на тржишту рада, а да су искуства с њима веома позитивна. Са друге стране сматра како би из евиденције требало избрисати оне који су на њој ради неких других права, како би привреда знала чиме располаже.

"Добар дио њих је лажно на Заводу, тачније раде на црно и имају неке приходе, а на Заводу се воде као незапослени како би остварили права из области здравственог осигурања. Ми тражимо од Владе РС да се ти људи пребаце на Фонд здравственог осигурања, гдје би уз одређене доказе о имовинском стању остварили право на бесплатно лијечење", казао је он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана