Бањалука чувар драгуља српске писмености

Милијана Латиновић
Бањалука чувар драгуља српске писмености

Бањалука - Мирослављево јеванђеље и Повеља бана Кулина доказују поријекло Срба и заједничке коријене данашњих народа и упућују на то да Јужни Словени треба да јачају братске, пријатељске и добросусједске односе.

Истакао је то јуче предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић поводом представљања аутентичних  копија два најзначајнија и најљепша споменика српског језика - 166. листа Мирослављевог јеванђеља и Повеље бана Кулина.

- Словенски народи данас славе Свете Ћирила и Методија који су најзаслужнији за почетак описмењавања, прихватање хришћанског учења и настанак националних словенских књижевности. Они су створили прву словенску азбуку, глагољицу и заслужни су за описмењавање српског народа које је, касније, успоставио и надоградио Свети Сава. Ћирило, по коме је касније названа ћирилица, и његов брат Методије поставили су основне темеље словенске писмености - рекао је Чубриловић. Он је истакао и да је Повеља бана Кулина писани споменик од изузетног значаја у језичком, правном и дипломатском смислу за српски народ и друге јужнословенске народе.

- Аутентичне копије ових писаних споменика српске културе биће трајно постављене у изложбеном простору Народне скупштине РС. Ова два документа биће заједно изложена и на тај начин симболишу повезаност босанског бана Кулина и Немањића - рекао је Чубриловић.

Професорица Филолошког факултета у Бањалуци Биљана Бабић истакла је да је величанствен осјећај бити поред два непроцјењива драгуља српске писмености, настала у 12. вијеку.

- У приближно исто вријеме када се Мирослав јавља као наручилац јеванђеља које ће касније по њему бити прозвано Мирослављево јеванђеље, као најзначајније, најраскошније и најстарије сачувано свједочанство српске редакцијске писмености, на Кулиновом двору настаје Повеља банова, најстарији споменик писан на народном језику - истакла је Бабићева и додала да се Бањалука с поносом уписује у чуваре писаног културног насљеђа.

Окупљени у парламенту Српске имали су прилику да чују дио текста из Повеље бана Кулина који је говорио глумац Народног позоришта РС Горан Јокић.

Свечаном представљању ова два документа присуствовали су предсједник Академије наука и умјетности РС Рајко Кузмановић, ректор бањалучког Универзитета Радослав Гајанин, министри у Влади РС, посланици у парламенту Српске, академици, те радници из области науке и културе.

Оригинална повеља

Савјет министара БиХ задужио је Министарство иностраних послова БиХ да посредством амбасадора у Русији настави разговоре с надлежним институцијама те земље с циљем стварања могућности привременог излагања оригинала Повеље Кулина бана у Земаљском музеју БиХ.

- Овај догађај био би од изузетног значаја за унапређење односа на пољу културе БиХ и Руске Федерације - истиче се у саопштењу Савјета министара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана