Аутопут 9. јануар од љета на располагању возачима

Данијела Стоканић
Аутопут 9. јануар од љета на располагању возачима

Бањалука - Градња дионице од лакташког села Друговићи до Прњавора је при крају, тако да би возачи од овог љета могли да користе комплетан аутопут "9. јануар" од Бањалуке до Добоја.

Дане до тог тренутка највише одбројавају возачи јер ће путовање од Бањалуке до Прњавора бити много краће и удобније. Да радници "Интеграл инжењеринга" Лакташи и "Гранита" Скопље неуморно раде увјерила се и екипа "Гласа Српске", која је у петак са дијелом тима за надзор радова, инжењерима Младеном Предојевићем и Филипом Бабићем, обишла четири најбитније тачке на овој дионици.

Ријеч је тачки за уклапање на магистралном путу у мјесту Хрваћани и Лишња, затим тунел "Поточани" и усјек галерија "Радуњевац". Код галерије "Радуњевац" дочекао нас је инжењер у "Граниту" Игор Атанасовски. Према његовим ријечима, галерија је изграђена да би зауставила клизиште које им је стварало велике проблеме.

- Осим клизишта, нисмо имали већих проблема приликом градње ове дионице аутопута - рекао је Атанасовски.

Директор предузећа "Аутопутеви РС" Душан Топић каже да су коначно дочекали прољеће како би отворили све фронтове на градилишту и завршили преостале радове.

- У наредних десетак дана радиће се све фазе дуж преосталих 25 километара. Прије свега, радиће се на завршетку слојева насипа, а паралелно с тим биће настављено асфалтирање. Велики дио трасе је већ сад под једним или два слоја асфалта, док ће се наредних дана наставити радити остали - казао је Топић.

Додао је да се поред тога завршавају и, између осталих, прилази надвожњацима.

- Након тога, дуж аутопута биће постављена путна опрема, и то хоризонтална и вертикална сигнализација, звучне баријере, одбојне ограде и заштите ограде. Пред нама су нека три-четири мјесеца интензивног посла, што значи да бисмо, онако како смо и најавили, у љетним мјесецима могли да завршимо све и пустимо аутопут у саобраћај - рекао је Топић.

Према његовим ријечима, у комплетан аутопут "9. јануар", чија је дужина 72 километра, биће уложена 402 милиона евра.

- Завршетком радова биће затворен и систем наплате од Бањалуке до Добоја, док се то, кад је у питању Градишка, може очекивати крајем године јер је у току тендерска процедура за извођење радова - казао је Топић.

Прњаворчанин Мирко Д. каже да једва чека да буде завршено и ово мало дионице што је остало да би му пут до Бањалуке, гдје ради, био много краћи.

- Осим што ће ми требати мање времена, сачуваћу и колико-толико аутомобил - рекао је овај возач.

Прва дионица аутопута Бањалука-Добој, од Прњавора до Добоја у дужини од 36,6 километара аутопута, отворена је 11. септембра 2016. године, док је дио друге дионице од Прњавора до Бањалуке на потезу од Маховљанске петље до лакташког села Друговићи у саобраћај пуштена у октобру прошле године.

Коридор "5 Ц"

Душан Топић је истакао да су у току припреме тендерске документације за изградњу коридора "5 Ц" од дионица Јоховац-Руданка у дужини од седам километара са двије петље.

- Већ идуће седмице имамо још један састанак, комплетирамо тендерску документацију и чекамо да хрватска страна добије грађевинску дозволу како бисмо расписали тендер  за мост преко Саве - казао је Топић и додао да истовремено преговарају са кинеским партнерима за аутопут према Млиништу и Приједору, а отпочете су активности и за дионице Вукосавље-Брчко-Бијељина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана