“9. јануаром” краће и јефтиније од Бањалуке до Београда

nezavisne.com
“9. јануаром” краће и јефтиније од Бањалуке до Београда

Бањалука - Нови аутопут “9. јануар” је возачима који од Бањалуке до Београда крену овом рутом скратио пут за око 20 километара у односу на оне који се одлуче да из Бањалуке ка главном граду Србије крену преко Окучана, потврдили су за “Независне” у “Аутопутевима РС”.

“Аутопут '9. јануар' Бањалука - Добој не само да је повезао два града у РС, него је у доброј мјери скратио и путовање од Бањалуке до Београда”, истичу у “Аутопутевима РС”.

Према њиховим ријечима, пут од Бањалуке до Београда краћи је за двадесетак километара у односу на досадашње руте преко Градишке или Славонског Брода.

“Истовремено је свима који ка Србији путују преко граничног прелаза Шамац значајно уштедио и вријеме, јер краће чекају при преласку границе. Свједоци смо готово сталних гужви у Градишци и Броду, док је фреквенција саобраћаја у Шамцу знатно мања и путници се краће задржавају на том граничном прелазу”, појашњавају у “Аутопутевима”.

По питању уштеде новца, када је ријеч о путаринама, у “Аутопутевима” наглашавају да је то индивидуална ствар те да зависи од руте коју путници изаберу како би стигли од Бањалуке до Београда.

“Чињеница је да је то повољније у односу на путовање кроз сусједну Хрватску”, истичу у “Аутопутевима” те додају да је у припреми нови цјеновник за аутопутеве у Српској.

Према нашој рачуници, возачи аутомобила би, по питању путарина, могли уштедјети уколико се одлуче да из Бањалуке ка Београду крену аутопутем “9. јануар” , па даље на ГП Шамац.

Наиме, уколико се аутомобилом одлучите да у Београд идете преко Окучана, путарину ћете платити око 28 марака, док ћете аутопутем “9. јануар” и преко ГП Шамац путарину платити 17,5 КМ.

Бошко Тадић, из Агенције “City rent & VIP prevoz”, казао је да релација од Бањалуке аутопутем “9. јануар” и преко ГП Шамац до Београду много олакшава возачима.

“Као неко ко много вози, могу да кажем да је ова релација краћа и да ће возачима сигурно много значити, јер ће уштедјети на путарини, а на ГП Шамац ће мање чекати него у Градишци”, рекао је Тадић за “Независне”.

Никола Грбић, предсједник Удружења за међународни и унутрашњи транспорт РС, ипак истиче да је путарина на новом аутопуту за теретна возила прескупа.

“Аутопут је одличан, али је путарина од Бањалуке до Добоја 24 КМ за нас, тј. теретна возила, прескупа”, сматра Грбић.

На Google Maps је недавно уцртан аутопут “9. јануар” Бањалука - Добој, гдје се такође може видјети да је релација преко овог аутопута и ГП Шамац двадесетак километара краћа у односу на релацију преко Градишке.

С друге стране, у Граничној полицији БиХ истичу да је у септембру и октобру на граничном прелазу Шамац забиљежен благи тренд опадања броја улазака и излазака у БиХ у односу на август, а да у наредном периоду не очекују повећање протока путника.

“Сљедећи пут када будем ишао аутомобилом у Београд ићи ћу аутопутем '9. јануар', јер видим да је ближе, а и јефтиније је”, рекао је Дејан Ш. из Бањалуке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана