12 година писали оптужницу за премлаћивање

nezavisne.com
12 година писали оптужницу за премлаћивање

Бањалука, Сарајево - Институција омбудсмана за људска права БиХ запримила је прошле године стотине жалби на рад правосудних институција, укључујући и једно кантонално тужилаштво у ФБиХ које је, како ће се испоставити, оптужницу за наношење тешких повреда подигло - 12 година након тог догађаја.

Наиме, омбудсмани су се за овај случај заинтересовали након што су запримили жалбу због неразумно дугог трајања кривичног поступка.

"Подносилац жалбе, односно оштећени, није имао никаква сазнања о току кривичног поступка за кривично дјело почињено још 2004. године. Након обраћања надлежном суду и тужилаштву, омбудсмани су сазнали да је тужилаштво подигло оптужницу тек 2016. године и да је кривични поступак пред судом у току", навели су омбудмани.

Годишњи извјештај о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ за 2018. годину пун је сличних примјера.

"Највећи број жалби запримљених на рад тужилаштва односи се на непоступање тужиоца по пријавама за извршена кривична дјела", навели су омбудсмани у свом извјештају. Током прошле године омбудсмани су били затрпани жалбама које се односе на рад судова, а било их је чак 485! Издато је 30 препорука.

"У жалбама и непосредним контактима грађани истичу да поступци пред судовима трају неразумно дуго, да су судије пристрасне, непрофесионалне и да им се ограничавају процесна права. Грађани немају повјерења у судије и у правосудни систем генерално, осјећају се правно несигурним", наводе омбудсмани.

Омбудсмани такође указују и на проблем нереализације правоснажних судских одлука, посебно на терет буџетских средстава.

Изражавају забринутост због чињенице што и када се окончају поступци пред судовима, грађани годинама захтијевају измирења својих новчаних средстава на терет јавних буџета.

Колико је у БиХ правда спора, показује и примјер једне пензионерке, која никако да дочека новац који јој припада још из времена док је била запослена.

"Она је већ седам година у пензији, а још није намирила своја потраживања из радног односа по правоснажној судској пресуди Општинског суда у Мостару од 2012. године", појашњава се у годишњем извјештају о резултатима активности Институције омбудсмана за људска права БиХ за 2018. годину.

Није она једина која годинама чека на правду. Примјера ради, једна жена која се жалила омбудсманима још прије 14 година је поднијела пред Општинским судом у Ливну тужбу која се односи на радни спор. Пресуду је добила, али не и новац.

"Прије осам година затражила је извршење правоснажне судске пресуде, а како то није спроведено, обратила се Институцији омбудсмана. Након истражног поступка омбудсмани су издали препоруку којом се препоручује Општинском суду у Ливну да без одлагања предузме ефективне мјере ради окончања овршног поступка. По препоруци омбудсмана није поступљено и подноситељка жалбе још није остварила своје право и намирила потраживања", наводе омбудсмани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана