Вођа буне против Турака на Мотајици друговао са Обреновићима

Д. Ј.
Вођа буне против Турака на Мотајици друговао са Обреновићима

Србац - Просвјетни и друштвено-политички радник у пензији Бранко Пивашевић из Српца објавио је књижевни првенац под називом "Житије Вида Билановића" који говори о једном од најчувенијих мјештана србачког краја у другој половини 19. вијека.

Билановић је био трговац који је лако успостављао комуникацију са писменијим Србима тог времена. Више пута је путовао у Србију гдје се састајао са кнезом Миланом Обреновићем, министром Јованом Ристићем и митрополитом Михајлом, а пут га је водио и у Русију и Бугарску.

Декретом од 1885. године именован је за општинског начелника Босанског Свињара, како се тада звао данашњи Србац, а посебно је био познат као један од вођа устанка од 1875. до 1878. године на планини Мотајици.

- Мотив за писање ове књиге је био да сачувам од заборава рукописе које је у Музеју РС пронашао истраживач и публициста Данило Кошутић. Многи Српчани и даље не знају колико је велику улогу имао Вид Билановић у историји овог краја, а књига обилује бројним документима који ће сигурно послужити за неке будуће монографије - рекао је Пивашевић који је и предсједник србачког СУБНОР-а.

Билановић је преминуо 1917. године, а књига је објављена поводом 100. годишњице од његове смрти. Са супругом Теодором стекао је три сина и три кћерке.

Књига "Житије Вида Билановића" написана је на 213 страница, уредник је Данило Кошутић, а рецензенти Остоја Ђукић и Ранко Прерадовић. Промоција књиге је планирана за јесен ове године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана