Vođa bune protiv Turaka na Motajici drugovao sa Obrenovićima

D. J.
Vođa bune protiv Turaka na Motajici drugovao sa Obrenovićima

Srbac - Prosvjetni i društveno-politički radnik u penziji Branko Pivašević iz Srpca objavio je književni prvenac pod nazivom "Žitije Vida Bilanovića" koji govori o jednom od najčuvenijih mještana srbačkog kraja u drugoj polovini 19. vijeka.

Bilanović je bio trgovac koji je lako uspostavljao komunikaciju sa pismenijim Srbima tog vremena. Više puta je putovao u Srbiju gdje se sastajao sa knezom Milanom Obrenovićem, ministrom Jovanom Ristićem i mitropolitom Mihajlom, a put ga je vodio i u Rusiju i Bugarsku.

Dekretom od 1885. godine imenovan je za opštinskog načelnika Bosanskog Svinjara, kako se tada zvao današnji Srbac, a posebno je bio poznat kao jedan od vođa ustanka od 1875. do 1878. godine na planini Motajici.

- Motiv za pisanje ove knjige je bio da sačuvam od zaborava rukopise koje je u Muzeju RS pronašao istraživač i publicista Danilo Košutić. Mnogi Srpčani i dalje ne znaju koliko je veliku ulogu imao Vid Bilanović u istoriji ovog kraja, a knjiga obiluje brojnim dokumentima koji će sigurno poslužiti za neke buduće monografije - rekao je Pivašević koji je i predsjednik srbačkog SUBNOR-a.

Bilanović je preminuo 1917. godine, a knjiga je objavljena povodom 100. godišnjice od njegove smrti. Sa suprugom Teodorom stekao je tri sina i tri kćerke.

Knjiga "Žitije Vida Bilanovića" napisana je na 213 stranica, urednik je Danilo Košutić, a recenzenti Ostoja Đukić i Ranko Preradović. Promocija knjige je planirana za jesen ove godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana