Вишемилионски дуг Дома здравља Модрича због вишка радника

Срна
Вишемилионски дуг Дома здравља Модрича због вишка радника

Модрича - Укупан дуг Дома здравља Модрича достигао је 4.000.000 КМ, од чега 2.610.000 КМ за порезе и доприносе и 998.000 КМ на име камата које је обрачунала Пореска управа Републике Српске, рекао је директор ове установе Горан Млинаревић.

Он је навео да се дуг "гомила" годинама, а да је основни узрок негативног пословања и тешке финансијске ситуације већи број радника у односу на стандарде у примарној здравственој заштити и у односу на број регистрованих осигураника у Дому здравља који су пријављени Фонду здравственог осигурања Републике Српске.

"Од 131 радника запослена у Дому здравља 18 радника или 13,6 одсто је вишак", рекао је Млинаревић Срни и истакао да су приходи Дома здравља од Фонда здравственог осигурања Српске 2.640.000 КМ, што је у складу са стандардима и довољно је за бруто плате 113 радника, а да су бруто плате 18 прекомјерних радника годишњи губитак од 420.000 КМ.

Млинаревић каже да су укупни приходи Дома здравља у овој години планирани у износу од 3.305.267 КМ, од којих су 2.640.300 КМ средства Фонда здравственог осигурања, 448.500 КМ лични приходи и 120.000 КМ дотација општине Модрича.

Расходи у овој години планирани су у износу од 3.834.530 КМ, и за 529.263 КМ мањи су од потребних средстава за бруто плате свих запослених и пословање Установе.

Због недовољних средстава, Дом здравља није обезбиједио репрограм дуга за порезе и доприносе са Пореском управом Републике Српске, која је најавила блокаду жиро-рачуна овој установи.

То би отежало рад Дома здравља, упозорава Млинаревић и апелује на оснивача Дома здравља - општину Модрича и надлежне институције Републике Српске на хитно рјешавање проблема, како би било спријечено угрожавање права на здравствену заштиту за око 28.000 становника Модриче и 7.000 становника општине Вукосавље.

Руководство Дома здравља донијело је "Акциони план за превазилажење кризе" који предвиђа постепено смањење броја запослених, оштре мјере штедње које неће бити на штету достигнутог обима и квалитета здравствених услуга, израду и усвајање новог правилника о систематизацији радних мјеста, која морају бити усаглашена са стандардима и нормативима за установе примарне здравствене заштите у Републици Српској.

Директор Дома здравља Модрича истиче да је о Акционом плану прошле седмице упозната Скупштина општине Модрича, те да ће руководство Установе поново тражити помоћ надлежних министарстава у Влади Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана