Ускоро рециклажни центар у Требињу- једини у регији

Срна
Ускоро рециклажни центар у Требињу- једини у регији

Требиње - Градоначелник Требиња Лука Петровић најавио је изградњу рециклажног центра на градској депонији Ободина, који ће бити први такав центар у регији.

Петровић је рекао Срни да је Град Требиње кандидовао овај пројекат, те да су посредством надлежног министарства и Фонда за заштиту животне средине дефинисане потребе и потези како би се могла обезбиједити опрема за селекцију, сортирање и прераду отпада.


"Желимо да Требиње буде чисто, а не запуштено, неосвијетљено и прљаво, као претходних година", навео је Петровић.

Он је истакао да је пројектна документација достављена Министарству за просторно уређење, грађевинарство и екологију да се размотри финансијска конструкција, како би то питање било трајно ријешено.

"Има још ствари које треба ријешити, као што је градња еколошких дворишта за селекцију отпада, едукација дјеце и становништа о овом питању, а потребна је и набавка додатне опреме и возила за одвоз смећа", нагласио је Петровић.

Директор Комуналног предузећа Недјељко Ламбета сматра да ће се рециклажом отпада растеретити градска депонија, те смањити тонажа смећа по граду.

"У ЕУ просјек је осам до 12 килограма смећа по становнику, а код нас 500 до 600 килограма", додао је Ламбета и истакао да су испред основних школа већ поставили намјенске контејнере.

Рециклажни центар требало би да буде у функцији до краја наредне године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана