Ученици Шесте основне школе из Мостара лекцију о суживоту уче у црквама и џамији

Анита Јанковић
Ученици Шесте основне школе из Мостара лекцију о суживоту уче у црквама и џамији

Бањалука - Да је разумијевање и заједништво у БиХ ипак могуће, примјер су православни и муслимански ђаци трећих и петих разреда "Шесте основне школе" у Мостару, који су недавно у оквиру наставе обишли џамију, православну и католичку цркву како би разумјели вјеру и обичаје својих суграђана.

На идеју да ученици посјете богомоље других вјера дошла је наставница исламске вјеронауке у овој школи Елведина Казазић, која је пожељела да ђацима из прве руке дочара љепоте религија које обитавају у Мостару.

Она је заједно са својим ученицима, међу којима је било дјеце православне и муслиманске вјероисповијести, средином фебруара обишла џамију Мемије Хаџиомеровића у Церници, католичку Фрањевачку цркву Петра и Павла у Мостару, те православну Саборну цркву на Бјелушинама.

- Дјеца су била пресрећна. Задовољство и одушевљење се осликавало на њиховим лицима, јер до сада нису имали прилику да посјете ништа осим својих богомоља. Били су веома активни, како у џамији, тако и у црквама и имали су безброј питања о вјерским обичајима. Тим посјетама дјеца су добила прилику да виде и доживе оно што су могли само замишљати или видјети на телевизији - прича Казазићева и истиче да је идеја врло добро прихваћена и међу вјерским поглаварима, те родитељима ученика. 

Она је навела да су ове посјете помогле дјеци из Мостара, града који је по питању вјера и нација врло специфичан, да схвате да треба поштовати и религије других народа, те да се сви молимо истом Богу, али на различите начине. 

- Религија нам може снажно помоћи да схватимо сврху Бога и да праве вриједности религије доживимо као заједничке вриједности које човјеку доносе мир, сређу и боље сутра - нагласила је Казазићева. 

Према њеним ријечима, идеја за посјете различитим вјерским објектима родила се лани на часу исламске вјеронауке.

- Обрађивали смо лекцију "Упознај мјеста за молитву код других" и тада сам упитала дјецу да ли су имала прилику да посјете католичку и православну цркву. Већина је одговорила негативно, што ме је запрепастило. На питање да ли би жељели ићи у друге вјерске објекте, углас су рекли да би вољели и то ми је био подстрек да организујем посјете - прича Казазићева.

Додала је да су у програм била укључена дјеца узраста од девет до 11 година.

Традиција

Елведина Казазић каже да ће посјете објектима различитих вјерских заједница од сада постати традиционалне у наставном плану и програму "Шесте основне школе".

- Планирамо сваке године водити другу генерацију ученика, како би по завршетку основне школе сви наши ђаци бар једном посјетили друге богомоље - каже Казазићева.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана