Učenici Šeste osnovne škole iz Mostara lekciju o suživotu uče u crkvama i džamiji

Anita Janković
Učenici Šeste osnovne škole iz Mostara lekciju o suživotu uče u crkvama i džamiji

Banjaluka - Da je razumijevanje i zajedništvo u BiH ipak moguće, primjer su pravoslavni i muslimanski đaci trećih i petih razreda "Šeste osnovne škole" u Mostaru, koji su nedavno u okviru nastave obišli džamiju, pravoslavnu i katoličku crkvu kako bi razumjeli vjeru i običaje svojih sugrađana.

Na ideju da učenici posjete bogomolje drugih vjera došla je nastavnica islamske vjeronauke u ovoj školi Elvedina Kazazić, koja je poželjela da đacima iz prve ruke dočara ljepote religija koje obitavaju u Mostaru.

Ona je zajedno sa svojim učenicima, među kojima je bilo djece pravoslavne i muslimanske vjeroispovijesti, sredinom februara obišla džamiju Memije Hadžiomerovića u Cernici, katoličku Franjevačku crkvu Petra i Pavla u Mostaru, te pravoslavnu Sabornu crkvu na Bjelušinama.

- Djeca su bila presrećna. Zadovoljstvo i oduševljenje se oslikavalo na njihovim licima, jer do sada nisu imali priliku da posjete ništa osim svojih bogomolja. Bili su veoma aktivni, kako u džamiji, tako i u crkvama i imali su bezbroj pitanja o vjerskim običajima. Tim posjetama djeca su dobila priliku da vide i dožive ono što su mogli samo zamišljati ili vidjeti na televiziji - priča Kazazićeva i ističe da je ideja vrlo dobro prihvaćena i među vjerskim poglavarima, te roditeljima učenika. 

Ona je navela da su ove posjete pomogle djeci iz Mostara, grada koji je po pitanju vjera i nacija vrlo specifičan, da shvate da treba poštovati i religije drugih naroda, te da se svi molimo istom Bogu, ali na različite načine. 

- Religija nam može snažno pomoći da shvatimo svrhu Boga i da prave vrijednosti religije doživimo kao zajedničke vrijednosti koje čovjeku donose mir, sređu i bolje sutra - naglasila je Kazazićeva. 

Prema njenim riječima, ideja za posjete različitim vjerskim objektima rodila se lani na času islamske vjeronauke.

- Obrađivali smo lekciju "Upoznaj mjesta za molitvu kod drugih" i tada sam upitala djecu da li su imala priliku da posjete katoličku i pravoslavnu crkvu. Većina je odgovorila negativno, što me je zaprepastilo. Na pitanje da li bi željeli ići u druge vjerske objekte, uglas su rekli da bi voljeli i to mi je bio podstrek da organizujem posjete - priča Kazazićeva.

Dodala je da su u program bila uključena djeca uzrasta od devet do 11 godina.

Tradicija

Elvedina Kazazić kaže da će posjete objektima različitih vjerskih zajednica od sada postati tradicionalne u nastavnom planu i programu "Šeste osnovne škole".

- Planiramo svake godine voditi drugu generaciju učenika, kako bi po završetku osnovne škole svi naši đaci bar jednom posjetili druge bogomolje - kaže Kazazićeva.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana