Traktorom voze đake do škole

Milan Vujić
Traktorom voze đake do škole

Gradiška - Podzemne vode koje neprestano nadiru blokirale su domaćinstva u Mačkovcu i Bok Jankovcu kod Gradiške, zbog čega su mještani ovih sela prinuđeni da se kreću samo uz pomoć teške mehanizacije.

Zbog nabujale rijeke Save već 14 dana na snazi su vanredne mjere zaštite od poplava, dok odbrambeni nasip propušta vodu pa se mještani snalaze kako znaju i umiju da bi otišli na posao, u školu i do prodavnice.

- Putevi u Mačkovcu su neprohodni. Rijeka nadire ispod nasipa na nekoliko mjesta, putevi su poplavljeni pa ne možemo ići automobilima - dobacila je mještanka Ivanka Perić vozeći djevojčicu u traktoru.

- Vozim unuku traktorom do autobuske stanice. Dijete mora u školu, a više ne možemo proći ni u dubokim čizmama. Voda je na nekim dijelovima puta dostigla i do metra - priča ogorčena Ivanka.

Zbog oštećenog i neprohodnog puta kojim saobraća đački autobus obustavljen je prevoz učenika od centra sela prema školi.

- Ovim putem su do juče saobraćali školski autobusi. Podzemne vode su učinile svoje i put se gotovo ne vidi od vode. Đački autobus smo već deset puta "čupali" traktorima, jer je propao kao u živo blato, pa je na kraju linija otkazana. Dionica duga 300 metara je poplavljena, a nivo vode je dostigao metar - priča mještanin Bojan Gavrilović.

Osim lokalnog puta, podzemne vode su ozbiljno ugrozile odbrambeni nasip, pa je u selu Donja Dolina aktivirano novo klizište dugo 70 metara.

- Ispod nasipa prodire voda, što nam nagovještava da bi nasip mogao popustiti. Oko nasipa sve je kao živo blato i ako duže vrijeme teče voda, ona može pokrenuti i zemlju - priča mještanin Pero Gavrilović.

Mještani poručuju da su ogorčeni na sve koji samo dolaze i obećavaju, a put nisu nasuli godinama.

Civilna zaštita

U Civilnoj zaštiti opštine Gradiška poručuju mještanima da nema opasnosti od klizišta u Donjoj Dolini.

- Ukoliko voda bude još nadolazila, biće preduzete mjere kako bi se sačuvao zaštitni materijal. Klizište će nakon povlačenja vode biti sanirano - rekao je predstavnik Civilne zaštite opštine Gradiška Rade Cumbo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana