Трактором возе ђаке до школе

Милан Вујић
Трактором возе ђаке до школе

Градишка - Подземне воде које непрестано надиру блокирале су домаћинства у Мачковцу и Бок Јанковцу код Градишке, због чега су мјештани ових села принуђени да се крећу само уз помоћ тешке механизације.

Због набујале ријеке Саве већ 14 дана на снази су ванредне мјере заштите од поплава, док одбрамбени насип пропушта воду па се мјештани сналазе како знају и умију да би отишли на посао, у школу и до продавнице.

- Путеви у Мачковцу су непроходни. Ријека надире испод насипа на неколико мјеста, путеви су поплављени па не можемо ићи аутомобилима - добацила је мјештанка Иванка Перић возећи дјевојчицу у трактору.

- Возим унуку трактором до аутобуске станице. Дијете мора у школу, а више не можемо проћи ни у дубоким чизмама. Вода је на неким дијеловима пута достигла и до метра - прича огорчена Иванка.

Због оштећеног и непроходног пута којим саобраћа ђачки аутобус обустављен је превоз ученика од центра села према школи.

- Овим путем су до јуче саобраћали школски аутобуси. Подземне воде су учиниле своје и пут се готово не види од воде. Ђачки аутобус смо већ десет пута "чупали" тракторима, јер је пропао као у живо блато, па је на крају линија отказана. Дионица дуга 300 метара је поплављена, а ниво воде је достигао метар - прича мјештанин Бојан Гавриловић.

Осим локалног пута, подземне воде су озбиљно угрозиле одбрамбени насип, па је у селу Доња Долина активирано ново клизиште дуго 70 метара.

- Испод насипа продире вода, што нам наговјештава да би насип могао попустити. Око насипа све је као живо блато и ако дуже вријеме тече вода, она може покренути и земљу - прича мјештанин Перо Гавриловић.

Мјештани поручују да су огорчени на све који само долазе и обећавају, а пут нису насули годинама.

Цивилна заштита

У Цивилној заштити општине Градишка поручују мјештанима да нема опасности од клизишта у Доњој Долини.

- Уколико вода буде још надолазила, биће предузете мјере како би се сачувао заштитни материјал. Клизиште ће након повлачења воде бити санирано - рекао је представник Цивилне заштите општине Градишка Раде Цумбо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана