Свака криза може да буде шанса

Агенције
Свака криза може да буде шанса

Бањалука - Вјекослав Петричевић, министар привреде и предузетништва Републике Српске, рекао је јуче да су одговори на могућу економску кризу смањење буџетске потрошње и растерећење привреде како би били створени повољнији услови за пословање.

- Посланици су на сједници Народне скупштине Српске разматрали и два нацрта закона која се односе на лакшу регистрацију и јефтиније услове пословања, као и привлачење нових инвестиција - рекао је Петричевић.

Економски стручњаци, који су присуствовали округлом столу “Да ли смо спремни за могућу кризу”, који је организовало Удружење “Мисли добро”, нагласили су да је ситуација данас у односу на 2008. годину, када је избила посљедња економска криза, драматично различита, почев од тржишта радне снаге, па до новца којим располаже држава.

Бранко Кецман, члан Удружења “Мисли добро”, истакао је да увијек постоји могућност да дође до кризе, али нико не може сигурно да потврди да ли ће до ње доћи или не.

- Свака криза је шанса те, уколико идентификујемо проблеме, можемо се адекватно припремити за кризу - рекао је Кецман.

Према његовим ријечима, потребно је кренути са сређивањем јавних финансија, односно да се Република Српска и БиХ почну задуживати на дужи рок, како би била смањена отплата кредита у наредним годинама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана