Stabilizovana situacija u srbačkom Centru za socijalni rad

Dejan Jovičić
Stabilizovana situacija u srbačkom Centru za socijalni rad

Srbac - Situacija u Centru za socijalni rad Srbac poslije nekoliko godina haosa konačno je stabilizovana. Korisnicima naknade po osnovu novčane pomoći i dodatka za njegu i pomoć drugog lica uplate su počele stizati redovno, dok se radnicima redovno isplaćuju plate i doprinosi.

Ova ustanova je od 2013. godine promijenila čak četiri direktora, a nagomilane obaveze u tom periodu dodatno su pogoršale tešku materijalnu situaciju socijalnih kategorija u srbačkoj opštini.

Direktorica Centra Slađana Potkonjak, koja je krajem marta ponovo preuzela ovu dužnost nakon četiri godine, kaže da je korisnicima u ovoj godini isplaćeno šest zaostalih naknada iz prošle godine.

- Bili smo prinuđeni da izmirujemo ranije obaveze, ali smo i pored toga uspjeli da isplatimo četiri naknade iz ove godine. Da nije bilo ranijih dugova, naknade bi u ovoj godini bile isplaćene bez kašnjenja - rekla je Potkonjakova.

Ona je dodala da je 129 korisnika dobilo pomoć u iznosu do 125 KM, a dodatak za njegu i pomoć drugog lica koji se kreće od 82 do 160 KM isplaćen je za 218 ljudi.

Načelnik opštine Srbac Mlađan Dragosavljević kaže da polovinu sredstava za ove namjene obezbjeđuje Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, dok preostalih 50 odsto izdvaja opština Srbac.

- Za vrijeme prethodne vlasti, ova sredstva su redovno dolazila od ministarstva, a opštinska uprava nije isplaćivala drugu polovinu, tako da su korisnici dobijali ovu pomoć jednom u dva mjeseca i zbog toga je došlo do nagomilavanja obaveza - rekao je Dragosavljević.

Gotovo tri godine radnici ove ustanove nisu mogli ovjeriti zdravstvenu knjižicu zbog neuplaćenih doprinosa, što je jedan od problema koji je takođe uspješno riješen, a redovno se uplaćuje i doprinos za zdravstveno osiguranje korisnicima novčane pomoći.

- Poboljšali smo pravnu regulativu, jer smo od aprila do oktobra donijeli pet pravilnika, a izrađen je i plan javnih nabavki i druge odluke koje su poboljšale rad - rekla je Potkonjakova.

Jedan od većih problema sa kojima se suočava Centar za socijalni rad je loše stanje objekta. Vlaga je prisutna u nekoliko prostorija, a krov prokišnjava, što ne čudi, jer je zgrada renovirana prije nekoliko decenija.

- U pripremi je projekat sanacije koji ćemo kandidovati kod Investiciono-razvojne banke RS. Time ćemo pokušati riješiti i problem nedostatka kancelarije u prizemlju za rješavanje upravnih postupaka, jer se naše prostorije nalaze na spratu i teško su dostupne invalidima i slabo pokretnim licima - rekla je Potkonjakova.

Humanost

Centar za socijalni rad učestvuje u izboru porodica koje dobijaju pomoć u sklopu humanitarne akcije "Budimo porodica", koju organizuje firma "Mane komerc" iz Srpca. Do sada su četiri višečlane porodice dobile građevinski materijal i sanitarije, a do kraja godine pomoć će stići za još tri porodice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana