Стабилизована ситуација у србачком Центру за социјални рад

Дејан Јовичић
Стабилизована ситуација у србачком Центру за социјални рад

Србац - Ситуација у Центру за социјални рад Србац послије неколико година хаоса коначно је стабилизована. Корисницима накнаде по основу новчане помоћи и додатка за његу и помоћ другог лица уплате су почеле стизати редовно, док се радницима редовно исплаћују плате и доприноси.

Ова установа је од 2013. године промијенила чак четири директора, а нагомилане обавезе у том периоду додатно су погоршале тешку материјалну ситуацију социјалних категорија у србачкој општини.

Директорица Центра Слађана Поткоњак, која је крајем марта поново преузела ову дужност након четири године, каже да је корисницима у овој години исплаћено шест заосталих накнада из прошле године.

- Били смо принуђени да измирујемо раније обавезе, али смо и поред тога успјели да исплатимо четири накнаде из ове године. Да није било ранијих дугова, накнаде би у овој години биле исплаћене без кашњења - рекла је Поткоњакова.

Она је додала да је 129 корисника добило помоћ у износу до 125 КМ, а додатак за његу и помоћ другог лица који се креће од 82 до 160 КМ исплаћен је за 218 људи.

Начелник општине Србац Млађан Драгосављевић каже да половину средстава за ове намјене обезбјеђује Министарство здравља и социјалне заштите РС, док преосталих 50 одсто издваја општина Србац.

- За вријеме претходне власти, ова средства су редовно долазила од министарства, а општинска управа није исплаћивала другу половину, тако да су корисници добијали ову помоћ једном у два мјесеца и због тога је дошло до нагомилавања обавеза - рекао је Драгосављевић.

Готово три године радници ове установе нису могли овјерити здравствену књижицу због неуплаћених доприноса, што је један од проблема који је такође успјешно ријешен, а редовно се уплаћује и допринос за здравствено осигурање корисницима новчане помоћи.

- Побољшали смо правну регулативу, јер смо од априла до октобра донијели пет правилника, а израђен је и план јавних набавки и друге одлуке које су побољшале рад - рекла је Поткоњакова.

Један од већих проблема са којима се суочава Центар за социјални рад је лоше стање објекта. Влага је присутна у неколико просторија, а кров прокишњава, што не чуди, јер је зграда реновирана прије неколико деценија.

- У припреми је пројекат санације који ћемо кандидовати код Инвестиционо-развојне банке РС. Тиме ћемо покушати ријешити и проблем недостатка канцеларије у приземљу за рјешавање управних поступака, јер се наше просторије налазе на спрату и тешко су доступне инвалидима и слабо покретним лицима - рекла је Поткоњакова.

Хуманост

Центар за социјални рад учествује у избору породица које добијају помоћ у склопу хуманитарне акције "Будимо породица", коју организује фирма "Мане комерц" из Српца. До сада су четири вишечлане породице добиле грађевински материјал и санитарије, а до краја године помоћ ће стићи за још три породице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана