Сребреница: Општинарима ловци важнији од болесне дјеце

Крстина Ћирковић
Сребреница: Општинарима ловци важнији од болесне дјеце

Сребраница - Власт у Сребреници има маћехински однос према дјеци и омладини са инвалидитетом јер за њихову рехабилитацију из буџета годишње издваја само 3.000 марака, док за спортске и рекреативне активности издваја даје много више новца.

На лош статус ове популације упозорило је Удружење родитеља хендикепиране дјеце и омладине “Лептир” из Сребренице указавши на дискриминаторски однос власти према 62 дјеце и младих са инвалидитетом. Удружење у отвореном писму наводи да је због тога доведен у питање рад и опстанак “Лептира”, који има 276 чланова из пет општина регије Бирач међу којима је 62 Сребреничана.

- Срамотно је да је у буџету општине Сребреница за 2015. годину планирано 15.000 марака за збрињавање паса луталица, а 10.000 за друштво ловаца и риболоваца ваљда зато што је начелник општине Ћамил Дураковић ловац. За сребренички фудбалски клуб издваја се 50.000, а за нас 3.000 КМ - истакли су у Удружењу родитеља хендикепиране дјеце и омладине “Лептир”.

Додали су да су захваљујући донаторима успјели да опреме три простора у Сребреници, али да су из њих избачени или ће бити деложирани.

- Изградили смо прије три године и опремили објекат у Поточарима из којег намјеравају да нас избаце јер, наводно не радимо. Као разлог за избацивање из тог објекта осим наводног нерада наведено је да општинско земљиште за ту намјену није додијелила Скупштина општине него бивши начелник Осман Суљић - истакли су у Удружењу.

Из Удружења истичу да су упркос проблемима 17 година пружали рехабилитацију инвалидној дјеци и омладини и да су захваљујући донацијама организовали неопходне третмане и помагали у образовању, едукацији и савјетовању.

- Годинама се понавља празна прича да општина Сребреница има сензибилитет према нашој дјеци, јер се због ситуације у којој се налазимо не може говорити о сензибилности друштва - истакли су у “Лептиру” наводећи да би већина родитеља инвалидне дјеце тешко могли да се бори без помоћи удружења.

Предсједник Скупштине општине Сребреница Милош Миловановић изјавио је да је разговарао са представницима Удружења “Лептир” о проблемима које су навели у отвореном писму.

- Очекујем да ће ти проблеми ускоро бити ријешени и да ћемо наћи рјешење, јер је ово удружење важно за инвалидну дјецу - рекао је Миловановић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана