Srebrenica: Opštinarima lovci važniji od bolesne djece

Krstina Ćirković
Srebrenica: Opštinarima lovci važniji od bolesne djece

Srebranica - Vlast u Srebrenici ima maćehinski odnos prema djeci i omladini sa invaliditetom jer za njihovu rehabilitaciju iz budžeta godišnje izdvaja samo 3.000 maraka, dok za sportske i rekreativne aktivnosti izdvaja daje mnogo više novca.

Na loš status ove populacije upozorilo je Udruženje roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir” iz Srebrenice ukazavši na diskriminatorski odnos vlasti prema 62 djece i mladih sa invaliditetom. Udruženje u otvorenom pismu navodi da je zbog toga doveden u pitanje rad i opstanak “Leptira”, koji ima 276 članova iz pet opština regije Birač među kojima je 62 Srebreničana.

- Sramotno je da je u budžetu opštine Srebrenica za 2015. godinu planirano 15.000 maraka za zbrinjavanje pasa lutalica, a 10.000 za društvo lovaca i ribolovaca valjda zato što je načelnik opštine Ćamil Duraković lovac. Za srebrenički fudbalski klub izdvaja se 50.000, a za nas 3.000 KM - istakli su u Udruženju roditelja hendikepirane djece i omladine “Leptir”.

Dodali su da su zahvaljujući donatorima uspjeli da opreme tri prostora u Srebrenici, ali da su iz njih izbačeni ili će biti deložirani.

- Izgradili smo prije tri godine i opremili objekat u Potočarima iz kojeg namjeravaju da nas izbace jer, navodno ne radimo. Kao razlog za izbacivanje iz tog objekta osim navodnog nerada navedeno je da opštinsko zemljište za tu namjenu nije dodijelila Skupština opštine nego bivši načelnik Osman Suljić - istakli su u Udruženju.

Iz Udruženja ističu da su uprkos problemima 17 godina pružali rehabilitaciju invalidnoj djeci i omladini i da su zahvaljujući donacijama organizovali neophodne tretmane i pomagali u obrazovanju, edukaciji i savjetovanju.

- Godinama se ponavlja prazna priča da opština Srebrenica ima senzibilitet prema našoj djeci, jer se zbog situacije u kojoj se nalazimo ne može govoriti o senzibilnosti društva - istakli su u “Leptiru” navodeći da bi većina roditelja invalidne djece teško mogli da se bori bez pomoći udruženja.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović izjavio je da je razgovarao sa predstavnicima Udruženja “Leptir” o problemima koje su naveli u otvorenom pismu.

- Očekujem da će ti problemi uskoro biti riješeni i da ćemo naći rješenje, jer je ovo udruženje važno za invalidnu djecu - rekao je Milovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana